Így készült a Bio-Barát Biobolt új webshopja

Publikálva:
2024-04-09
Olvasási idő:
10
perc
Shopify és Klaviyo webshop - a Bio-Barát Biobolt webshop

Nemcsak webshopoknál, honlapok esetében is elengedhetetlen a kivitelezést megelőző körültekintő tervezés. Akkor érhetünk el kiemelkedő eredményeket, ha a weboldal kinézete, felépítése, SEO optimalizációja, a mérések és a konverziók beállítása egyaránt tűpontos. A Bio-Barát Biobolt esetében Shopify és Klaviyo alapokra építettük fel a rendszert, lehetővé téve a skálázhatóságot.

Hogyan válasszunk webshop motort és CRM rendszert? 

Hazánkban webshop fejlesztéshez számos lehetőség közül választhatunk. Ezek a legnépszerűbb webshop motor megoldások 2023-ban:

  • Wordpress - WooCommerce (23%)
  • UNAS (21%)
  • Shoprenter (13%)
  • Shopify (11%)
  • Wix Stores (7%)

Statisztika forrása: BuiltWith.com

Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője, az egyeztetésünket követően a Shopify mellett döntött.  

Itthon, a nyelvi adottságok és a piac mérete miatt szűkebbek a lehetőségek megfelelő marketinges, webshopos ökoszisztéma felépítésére. Nincs olyan megoldás, ami egyszerre olcsó, hatékony és gyors is lenne. Ahogy az életben, úgy itt is igaz az, hogy az ördög a részletekben, apró beállításokban bújik meg.  

BioBarát weboldala
Bio-Barát főoldal hajtás feletti része

Sok esetben a webshop motor már meghatározza a CRM rendszert is, ez az a rendszer, amely tárolja az email címeket, a vásárlói adatokat, innen mennek ki a hírlevelek, valamint a személyre szabott email automatizációk is. Ezért, különösen B2C cégek esetében, fontos, hogy az integráció minél hatékonyabb, biztonságosabb és felhasználóbarátabb legyen. A Bio-Barát Biobolt webshopjánánál a Shopify-Klaviyo integrációt építettük fel.

A tulajdonosokkal együtt kész és sikeres üzleti modellünk volt a boltok tekintetében, ezért ezt próbáltuk lefordítani az online térbe is. Tudtuk pontosan, hogy miben hiszünk, miben nem hiszünk. Balázs fő szerepe a keretrendszer kialakításában, illetve a koncepciók gyors tesztelésében és alakításában volt. Így egy drágább, de jobban skálázható, kevesebb élőmunkát igénylő rendszer mellett döntöttünk. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

Webshop építés és optimalizálás - hol buknak el a vevők és a profitunk?

A webshop fejlesztése során a főoldal és a termékoldalak felépítésével érdemes kezdenünk, mert a vásárlók és érdeklődők is ezzel találkoznak először. Az átláthatóságon és gyors keresési eredményeken múlhat az, hogy egy első alkalommal az oldalra látogató érdeklődőből, tudunk-e vásárlót konvertálni. 

Érdemes a vásárlással kapcsolatos minden fontos és hasznos információt kiemelten és jól, akár mindig látható helyen megjeleníteni (különösen ügyelve a mobilnézetre): a keresett termék adatain kívül az akciók, kedvezményes, ingyenes szállítás, átvételi pontok tartoznak ide.

Nézd meg kedvenc eszközeimet, amiket rendszeresen használok, és neked is a segítségedre lehetnek a hatékony marketinged felépítésében: 101 kedvenc marketinges eszközöm. Vagy írj üznetet és foglalj konzultációt!

Ha elkészültünk az oldal szerkezetével, a következő feladatunk a vásárlási folyamat optimalizálása. Függetlenül attól, hogy melyik webshop rendszert választottunk, korlátozottak lesznek a lehetőségeink, de ahol tudunk és szükségszerű, próbáljunk meg fejlesztők segítségével optimalizálni a lehetőségeken. Ez egy különösen fontos mozzanat, hiszen az összes vásárlónk ezen a folyamaton fog végigmenni, ezért igazán fontos, hogy zökkenőmentes legyen, ugyanakkor a lehető legtöbbet kihozzuk belőle. Ennek része lehet még az upsell és a hírlevélre való feliratkoztatás (email marketing), a számunkra ideális szállítási megoldás előtérbe helyezésének stb. Ezeken sokszor profit százalékok múlhatnak és múlnak is! Ha pedig ideális vásárlási folyamatot sikerült összerakni, akkor a vásárlók lemorzsolódása (churn) is kisebb lesz! 

Itt fontos hogy jól mérlegeljünk és tisztába legyünk az aktuális UX és UI trendekkel, ezek alapján mérlegeljünk! Ha kérdésed lenne, nyugodtan írj nekem Linkedin-en!

Ezen áll, vagy bukik a növekedés: egy jó CRM-rendszer a Klaviyo

Azt, hogy milyen CRM rendszer integrálható, azt az adott webshop motor dönti el - természetesen mindig van lehetőség egyedi fejlesztésekre. Érdemes tehát már ezt is figyelembe venni a webshop motor választásakor. Mindegyik rendszer esetében vannak teszt időszakok, nyugodtan próbáljuk ki, melyik az ami szimpatikus, kérjük ki szakértő véleményét, konzultájunk! A Shopify esetében több integrációs lehetőség van, azonban a legtöbben a Klaviyo-t kezdik el használni, mert ehhez fejlesztik a legtöbb külsös applikációt, integrációt ebben a környezetben. (Nemzetközi piacokon a Wordpress és WooCommerce-s megoldások már egyre inkább háttérbe szorulnak, erről itt írtam egy cikket, hogy miért.)

Nézd meg a Shopify előfizetési opcióit, illetve a Klaviyo funkcióit és fizetési modelljét!

A marketing rendszer fejlesztésében több fokozatban gondolkodtunk: 

  1. Lépés a koncepció összerakása volt, honnan szeretnénk eljutni hova, és milyen eszközöket szeretnénk kipróbálni.
  2. Ezt követte a tölcsér aljának a minél jobb kihasználása: ha feljön valaki a weboldalunkra, aki meg akar vásárolni valamit, az könnyedén és egyszerűen tehesse meg ezt. Ne kapjon felesleges popupot, bármilyen akadályozó tényezőt, ami kidobja, megakasztja a vásárlási folyamatát.
  3. Lépésként egy szinttel kintebb léptünk. Miután a fentiekkel megvoltunk jött a menürendszer. A Microsoft Clarity-vel már kis látogatószámnál is láttuk, hogy feleslegesen vannak kategóriák a menürendszerünkben, ezeket azonban még a számok tükrében is nehezen engedtük el. 
  4. Ezt követte a menürendszer teljes strukturájának átalakítása következett, aminek napokon belül látszott az eredménye. - mondta el Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

A marketing automatizációs rendszer felépítését érdemes egy onboarding automatizációval indítani, ezt máig sokan elhagyják és megfeledkeznek róla, vagy éppen rosszul használják. Emellett sok lehetőség van a webshopunk bevételtermelő és vásárló megtartó képességének növelésére is automatikus levelek felhasználásával. Ezeket mi is folyamatosan vezetjük be, mérjük és optimalizáljuk a Bio-Barátnál. Van, ami már fut és van olyan, amit csak a közeljövőben implementálunk. Speciális eset a miénk, mert kihasználhatjuk a bolthálózatunk adta lehetőséget, ami egy fix vásárlókört biztosít számunkra is, illetve az átvételi pontok tekintetében is kiváló lehetőséget ad. A mi kihívásunk abban rejlik, hogy minél többet kihozzunk ebből és a webshop, valamint az online marketing adta lehetőségekből. 

Gondolkozzunk rendszerekben - Blog és SEO

Mielőtt hozzákezdünk a blog felépítéséhez, tájékozódjunk a külföldi oldalakon, amik a mi szektorunkban működnek. Meglepő lehet elsőre, mennyi hasznos információhoz juthatunk hozzá, ha rászánjuk az időt, és értő módon vizsgálódunk ezeknél az oldalaknál, versenytársaknál. Ahogy a Bio-Barát Biobolt főoldalának a kialakításánál, úgy a blogok felépítéséhez, is merítettünk külföldi oldalak, például az Albert Heijn oldal felépítéséből, működéséből. 

Ezt követően ismét kintebb léptünk és megkezdtük az oldal on-site SEO-jának fejelsztését, a különböző oldalak tartalommal való megtöltését, blog struktúra kialakítását. Ehhez az egyik fontos lépés volt a blog cikk sablon létrehozása. Balázs a blog felépítése során beszállt a tartalomkészítésbe is, az egyik cikke pont mostanában, fél évvel a publikálást követően érett be és hoz organikusan szép forgalmat az oldalra. Ebbe a GemPages sablonba készülnek azóta is a blogposztjaink a tartalomért felelős kolléganőnk által. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.
Cikkem a BioBarát weboldalán
A webshop blog oldala

Egy webshop blogja nem önálló entitás, hanem egy működő rendszer része. Tekintsünk rá így, már a fejlesztés kezdetétől fogva! Ez egyrészt fontos SEO szempontból, hiszen hiába van jó weboldalunk, vagy annak jó sok tartalommal rendelkező blogja, ha azt nem látja megfelelően a Google. Ugyanígy fontos, hogy olyan rendszert építsünk fel, amelybe a tartalomért felelős kolléga könnyen tud feltölteni cikkeket, és nem akad el a technikai paraméterek beállításainál, fontos, hogy vegyük le róla ezt a terhet minden esetben! Ezzel hosszú távon időt pénzt és idegeket spórolhatunk.

Miután a menürendszerrel megvoltunk a homepage-el folytattuk. Logikánk szerint nagyon különböző érdeklődésű vásárlóknak kell megfelelnünk, így a hagyományos 1 banneres kiemeléses struktúrát megszüntettük, és nemzetközi példákat kerestünk. Ezekből alakítottunk ki egy olyan home page struktúrát, ami szintén szemmel látható különbséget mutatott a statisztikákban. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

A weboldalunk, webshopunk és a hozzá tartozó blog állapotáról részletes infókat ad a Google Search Console, de hasznos eszköz lehet a Shema Markup Validátor is. Ha bővebben érdeklődsz a téma iránt, olvass bele a legfontosabb marketinges eszközökről készült cikkbe, vagy nézz meg egy videót a Youtube-csatornámon, ahol külön listába vannak szedve ezek a fontos és hasznos marketinges alkalmazások.

Termékoldalak és kategóriák optimalizálása SEO szempontból

Ha a termékek feltöltése és a SEO beállításuk megfelelő, akkor a Google több és relevánsabb érdeklődőnek mutatja meg ezeket organikusan. Ha ezekre külön hirdetünk is, akkor azért is fontos ez az optimalizáció, hogy ne a lassú oldalbetöltődés során veszítsük el a súlyos pénzekért megszerzett  potenciális vevőket.

Szintén fontos ezek oldalak esetében, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vásárlás gomb legyen könnyen látható mobilon is, erről sokszor nem csak a designerek, de maguk az oldal tulajdonosok, a megrendelők is megfeledkeznek!

Termék oldal a BioBarát weboldalán
Webshop termék oldala

Marketing stratégia felépítése

Két klasszikus iskola van a webshop marketing stratégiájának felépítése, pozícionálása során. Az egyik az agresszív árpromócióra fókuszál és ennek érdekében minden költséget optimalizál. Ők az olcsó termékekkel igyekeznek piacot szerezni maguknak.

A másik út a klasszikus márkaépítés, melynek célja, hogy a vásárlók azonos, vagy akár kicsit magasabb áron is a mi üzletünkből vásároljanak. A Bio-Barát a 10 boltból álló hálózatukkal az utóbbi mellett döntött, hiszen hosszútávon a vásárlói elégedettség, a velük való kapcsolat az, ami sikeressé tesz egy vállalkozást!

A marketing stratégiánk akkor lehet sikeres, ha túlmutat azon, hogy MI VAGYUNK A LEGOLCSÓBBAK és ennél komplexebb értékekre, előnyökre hívja fel a potenciális vásárló figyelmét. 

Ennek érdekében érdemes alkalmazni az olyan marketing aktivizációkat, mint az erős branding, a releváns ügyfélkommunikáció, a törzsvásárlói kártya, a személyre szabott kedvezmények, valamint az elhivatott és képzett bolti csapat. Ezek mind adottak a Bio-Barátnál.

Jó volt Balázzsal együtt dolgozni, mert konzultatív módon támogatott a marketing szakmai döntésekben. Pro és kontra érvekkel mutatta be az opciókat. Az együttműködésünk túlmutatott az online marketing kampányokon, egyesítettük a szinergiákat a Bio-Barát 10 fizikai boltos jelenlétével és az ott dolgozó lelkes kollégákkal. - Novák László, a Bio-Barát Biobolt online értékesítésért felelős vezetője.

Ha további esettanulmányokra lennék kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg ezt az esettanulmányomat, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőséged van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Hogyan válasszunk megfelelő webshop motort és CRM rendszert?

Az első lépés az, hogy felmérjük az elérhető lehetőségeket, például Wordpress-WooCommerce, UNAS, Shoprenter, Shopify vagy Wix Stores közül. Fontos figyelembe venni a vállalkozás igényeit, a rendszer skálázhatóságát és az integráció lehetőségeit a kiválasztott CRM rendszerrel.

Hogyan építsük fel a webshop főoldalát és termékoldalait SEO szempontból?

A főoldal és termékoldalak felépítése során fontos az átláthatóság és gyors keresési eredmények biztosítása. Kiemeljük a fontos információkat, például termékadatokat, akciókat és kedvezményeket, és ügyeljünk arra, hogy a vásárlási folyamat könnyen követhető legyen mind asztali, mind mobil eszközökön.

Milyen szerepet játszik a CRM rendszer a webshop marketingjében?

A CRM rendszer tárolja az ügyfelek adatait és lehetővé teszi a személyre szabott kommunikációt, például hírlevelek és automatizált e-mail kampányok révén. Fontos, hogy hatékonyan integráljuk a CRM rendszert a webshop motorral, hogy optimalizáljuk az ügyfélkapcsolatokat és növeljük a konverziókat.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Hatélkonyabb e-mail automatizmusok
Hatélkonyabb e-mail automatizmusok

Hatélkonyabb e-mail automatizmusok

A mindmap segíteni fog, hogy tovább optimalizáld a meglévő email marketing automatizmusaidat, folyamataidat.
Érdekel / Letöltöm