HR folyamatok felépítése ATS nélkül, automatizáltan

Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
5
perc
HR automatizálás egyszerűen

Az ATS, vagyis az Applicant Tracking System (Jelentkezők nyomon követési rendszere) a toborzás és kiválasztás digitális zsenije. Egy olyan szoftveres megoldás, amely forradalmasítja a HR folyamatokat, megkönnyítve a vállalatok életét a jelentkezők kezelésében, az álláshirdetések kezelésétől a kiválasztásig.

Hogyan működik az ATS?

Az ATS rendszerek automatizálják a jelentkezők adatainak gyűjtését, szűrését és rendezését, lehetővé téve a HR szakemberek számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban azonosítsák a legmegfelelőbb jelölteket. Ezek a rendszerek integrálhatók a vállalatok karrieroldalaival, ahol a jelentkezők feltölthetik önéletrajzaikat, amelyeket az ATS rendszer elemez, kulcsszavak és kritériumok alapján szűrve.

Az ATS-rendszerek előnyei

  • Időmegtakarítás: Automatizálja a jelentkezési folyamatot, így a HR munkatársak több időt fordíthatnak a jelentkezőkkel való foglalkozásra, nem pedig adminisztratív feladatokra.
  • Hatékonyság: Segít szűrni a jelentkezőket, kiemelve a legrelevánsabb jelölteket az adott pozícióra.
  • Jelentkezői élmény: Egy jó ATS rendszer javíthatja a jelentkezői élményt is, mivel gyorsabb visszajelzést és átláthatóbb folyamatot kínál.
  • Jelentkezői adatbázis: Az ATS lehetővé teszi a jelentkezői adatok hatékony tárolását és keresését, így egy későbbi időpontban is könnyedén visszatérhetünk a korábbi jelentkezőkhöz.

Népszerű ATS rendszerek

A toborzási világban az Applicant Tracking Systemek (ATS) alapvető szerepet játszanak a jelentkezők kezelésében. Ezek a rendszerek nem csak megkönnyítik a HR munkatársak dolgát, de optimalizálják a jelentkezési folyamatot is. Nézzünk néhány népszerű ATS-t, amelyek kiemelkednek a piacon.

Taleo

Az Oracle Taleo az egyik legismertebb ATS a nagyvállalatok körében. Komplex megoldást kínál, amely magában foglalja a toborzást, a jelentkezők nyomon követését, és a teljesítményértékelést is. Egyedi jelentéskészítési funkcióival és testreszabhatóságával kiemelkedik a tömegből.

Workday

A Workday egy integrált pénzügyi és emberi erőforrás menedzsment rendszer, amely egy erős ATS funkciót is kínál. Különösen azért kedvelt, mert a teljes munkaerő-kezelési folyamatot lefedi, beleértve a toborzást, a képzést és a fejlesztést.

Greenhouse

A Greenhouse azon ATS-ek közé tartozik, amelyeket kifejezetten a felhasználóbarát felület és az adatvezérelt döntéshozatal jellemzi. A jelentkezői élmény javítására és a sokszínűség, egyenlőség, befogadás (DE&I) előmozdítására összpontosít.

Lever

A Lever egy modern, intuitív ATS, amely a jelentkezők és a toborzók közötti interakcióra helyez nagy hangsúlyt. Egyedi jellemzője, hogy integrálja a toborzást a jelöltkapcsolat-kezeléssel, így segítve a vállalatokat abban, hogy hosszú távú tehetségtartalékot építsenek fel.

SmartRecruiters:

A SmartRecruiters egy felhasználóbarát, teljes körű toborzási platform, amely arra törekszik, hogy minden méretű vállalat számára egyszerűvé tegye a tehetség felvételét. Erőssége a könnyű integrálhatóság más HR eszközökkel és a hatékony jelöltélmény.

Magyar ATS rendszerek

Indivizó ATS
Az Indivizó rendszere Forrás: Indivizo.com

Indivizó

Az Indivizo egy innovatív, technológia-alapú toborzási platform, amely automatizált eszközökkel és adatvezérelt megoldásokkal segíti a vállalatokat a tehetségkutatás és a toborzási folyamatok optimalizálásában. Célja, hogy a toborzás hatékonyabb, gyorsabb és objektív módon történjen, miközben javítja a jelentkezők élményét és támogatja a döntéshozatali folyamatokat.

Az Indivizo szolgáltatásai közé tartoznak az automatizált videointerjúk, az online tesztelés, a munkavállalói referenciák ellenőrzése és az adatvezérelt jelölt kiválasztás. Ezen eszközök segítségével a vállalatok képesek hatékonyabban szűrni a jelentkezőket, időt és erőforrásokat megtakarítva, miközben növelik a toborzási folyamat átláthatóságát és méltányosságát.

HR Master

A HRmaster egy átfogó, integrált HR-szoftverrendszer, amely az emberi erőforrások kezelésének minden aspektusát lefedi, így segítve a vállalatokat a HR folyamataik hatékonyabbá és gördülékenyebbé tételében. Moduláris felépítésének és skálázható teljesítményének köszönhetően különböző méretű szervezetek számára is ideális választás, mivel alkalmazkodik a cég specifikus igényeihez.

A HRmaster nem csak a napi munkavégzést támogatja a legfontosabb riportok és munkáltatói nyilvántartások kezelésével, hanem a papír nélküli adminisztrációt is elősegíti, lehetővé téve ezzel, hogy a HR szakemberek és a vállalatvezetők a munkaerőre, mint legfontosabb erőforrásra koncentrálhassanak. Az automatizálás és a szoftveres megoldások révén a HRmaster kulcsfontosságú eszköz a vállalati humán erőforrás stratégia hatékony végrehajtásához.

Az ATS-ekről röviden

Ezek az ATS-ek különböző méretű és iparágú vállalatok számára kínálnak megoldásokat, segítve őket a tehetségek hatékony felkutatásában és bevonásában, miközben javítják a jelentkezői élményt és a toborzási folyamatok hatékonyságát.

Hogyan építhetsz saját kiválasztási folyamatot?

Konkrét ATS nélkül, meglévő vagy kisebb, egyszerűbb rendszerekkel is könnyen építhetsz atuomatizációkat és tudod JELENTŐSEN csökkenteni az élőmunka-igényét egy-egy toborzási folyamatnak. A cikknek ebben a részében, egy ilyen folyamatot mutatok be neked röviden.

[VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓ]

Pozíció kiírása

A pizíció kiíírása önmagában tudja szelektálni a jelentkezőket pozitív és negatív irányba! Annak megfelelően, hogy VALÓJÁBAN milyen céges kultúránk van, vagy hogy milyen típusú jelentkezőket (kor, digitális készségek, nyitottság, stb.) várunk a pozícióra, érdemes módosítani a pozíció kiírását.

Érdemes lehet az unalmas, megszokott frázisokat mellőzni, ha olyan pozícióra vagy olyan skill-set-tel keresünk valakit, akitől innovatí döntéseket, folyamatokat várunk el.

Jelentkezés menete

A jelentkezés menetét már az elején érdemes átgondolni, vagy akár úrjagondolni, hiszen ha a folyamat megfelelően végig van gondolva, akkor könnyen ki tudunk küszöbölni felesleges sok élőmunkát igénylő folyamatokat.

Kiválasztás lépcsői

Érdemes a külön

Videós interjú a jelentkezővel

Ha an lehetőségünk, érdemes rövid videós interjút készítenünk a jelentkezővel, hiszen így könnyen és gyorsan fel tudjuk mérni a skilljeit, sokkal könnyebben mint egy telefonos beszélgetés során.

Ráadásul a fiatalabb generációk kevésbé szeretnek telefonálni, ezért érdemesebb lehet újabb ezközöket, és módszereket kitalálni a jelentkezőkkel való interakcióra. Erre jó megolás lehet a VideóAsk, és az azzal felépített automatizmus. Ezt az eszközt én is használom az új ügyfelekkel való kommunikációnál.

Időpont egyeztetés állásinterjúra

A másik könnyebbség lehet, ha a klasszikus email vagy telefon alapú időpont egyeztetés helyett valamilyen online megoldást használunk. Erre ma már a legtöbb CRM rendszer képes, akár a HubSpot CRM, akár az ActiveCampaign rendszere is. Emellett rengeteg további megoldás is van. A Calendly rendszerét én is használom. De van magyar időpont egyeztető alkalmazás is.

Így néz ki az én kiválasztási rendszerem

[VIDEÓ a kiválasztási rendszeremről]

Rengeteg ingyenes tudásanyag, marketinges és sales-es kurzus, valamint letölthető friss tudásanyag található az oldalon, nézz körül te is! 

Tudj meg többet kedvenc marketinges és sales-es eszközeimről, a 101 kedvenc marketinges és sales eszköz cikkemből! Ha kérdésed lenne, keressen bátran a LinkedIn (Török Balázs) oldalamon keresztül!

Ha további esettanulmányokra lennél kíváncsi, itt tudsz tovább olvasni.

Összefoglaló

Az Applicant Tracking System (ATS), vagyis a Jelentkezők Nyomon Követési Rendszere, a HR technológia egyik legértékesebb eszköze, amely forradalmasítja a toborzási és kiválasztási folyamatokat. Egy ATS lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy automatizálják a jelentkezők adatainak gyűjtését, szűrését, és rendezését, így jelentősen megkönnyítve a HR szakemberek munkáját. Az ATS rendszerek előnyei közé tartozik az időmegtakarítás, a hatékonyság javítása, a jelentkezői élmény javulása, valamint a jelentkezői adatbázis hatékony kezelése.

Összefoglalva, az ATS rendszerek kulcsfontosságúak a modern toborzási stratégiákban, mivel képesek automatizálni és optimalizálni a jelentkezők kezelését, ezzel időt és erőforrásokat megtakarítva a vállalatok számára. Az ATS használata nem csak a HR munkatársaknak kínál megkönnyebbülést, hanem a jelentkezők számára is egy átlátható és gyorsabb kiválasztási folyamatot biztosít.

Gyakori kérdések

Mi az az ATS?

Az ATS rendszerek automatizálják a jelentkezők adatainak gyűjtését, szűrését és rendezését, lehetővé téve a HR szakemberek számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban azonosítsák a legmegfelelőbb jelölteket.

Milyen ATS rendszerek vannak?

Ilyen nemzetközi platformok a Taleo vagy éppen a Greenhouse, de itthon is működnek ilyenek, például a HRMasters. Az ATS rendszerek sokban hasonlítanak a CRM rendszerekhez, amiket korlátozottan, az ATS-ek helyett is használhatunk.

Hogyan segíthet egy ATS rendszer javítani a jelentkezői élményt?

Egy jól megtervezett ATS rendszer jelentősen javíthatja a jelentkezői élményt azáltal, hogy egyszerűsíti és gyorsítja a jelentkezési folyamatot. Automatizált visszajelzésekkel és értesítésekkel tájékoztathatja a jelentkezőket állapotukról, és átláthatóbbá teheti a kiválasztási folyamatot. Ez növeli a jelentkezők elégedettségét és segít abban, hogy pozitív képet alakítsanak ki a vállalatról.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm