Webshopok akadålymentesítése

Webshopok akadålymentesítése - 2025-ös EU-s szabålyozås

Címkék:
PublikĂĄlva:
2024-08-09
Olvasási idƑ:
4
perc

2025-ben jelentƑs vĂĄltozĂĄs vĂĄrhatĂł a weboldalak akadĂĄlymentesĂ­tĂ©se terĂ©n, mivel Ășj szabĂĄlyozĂĄs lĂ©p Ă©letbe (a teljes rendelet itt olvashatĂł, pdf), amely minden weboldaltulajdonost Ă©rint. Az Ășj szabĂĄlyozĂĄs cĂ©lja, hogy az internet mindenki szĂĄmĂĄra hozzĂĄfĂ©rhetƑvĂ© vĂĄljon, beleĂ©rtve azokat is, akik valamilyen fogyatĂ©kossĂĄggal Ă©lnek. Ebben a cikkben ĂĄttekintjĂŒk, hogy mit jelent ez a vĂĄltozĂĄs, Ă©s hogyan kĂ©szĂŒlhetsz fel rĂĄ.

Miért fontos az akadålymentesítés?

Az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©s azt jelenti, hogy a weboldalak Ă©s digitĂĄlis tartalmak mindenki szĂĄmĂĄra hozzĂĄfĂ©rhetƑek legyenek, fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy valaki lĂĄtĂĄsi, hallĂĄsi, mozgĂĄsbeli vagy egyĂ©b korlĂĄtozĂĄssal Ă©l. Az akadĂĄlymentes weboldalak nemcsak jogszabĂĄlyi elƑírĂĄsoknak felelnek meg, hanem jelentƑsen javĂ­tjĂĄk a felhasznĂĄlĂłi Ă©lmĂ©nyt is, Ă©s növelik a potenciĂĄlis ĂŒgyfelek elĂ©rĂ©sĂ©nek lehetƑsĂ©gĂ©t.

Milyen követelmĂ©nyeket tartalmaz az Ășj szabĂĄlyozĂĄs?

A 2025-ben bevezetĂ©sre kerĂŒlƑ szabĂĄlyozĂĄs rĂ©szleteit illetƑen a következƑ fƑbb követelmĂ©nyekre lehet szĂĄmĂ­tani:

  1. Szöveges alternatívåk: Minden vizuålis elemhez, mint példåul képekhez és videókhoz, szöveges alternatívåt kell biztosítani, hogy azok is megértsék a tartalmat, akik nem låtnak vagy nem tudnak vizuålis tartalmat fogyasztani.
  2. BillentyƱzet-navigĂĄciĂł: A weboldalnak teljes mĂ©rtĂ©kben navigĂĄlhatĂłnak kell lennie billentyƱzettel, az egĂ©r hasznĂĄlata nĂ©lkĂŒl. Ez kĂŒlönösen fontos azok szĂĄmĂĄra, akik mozgĂĄskorlĂĄtozottak, Ă©s nem tudnak hagyomĂĄnyos egeret hasznĂĄlni.
  3. KontrasztarĂĄny: A szöveg Ă©s a hĂĄttĂ©r közötti kontrasztnak megfelelƑ mĂ©rtĂ©kƱnek kell lennie, hogy az olvashatĂłsĂĄg mindenki szĂĄmĂĄra biztosĂ­tott legyen, beleĂ©rtve a gyengĂ©n lĂĄtĂłkat is.
  4. ÉrzĂ©keny tervezĂ©s (Responsive Design): A weboldalaknak minden eszközön (asztali gĂ©p, tablet, okostelefon) akadĂĄlymentesen kell mƱködniĂŒk, fĂŒggetlenĂŒl a kĂ©pernyƑ mĂ©retĂ©tƑl.
  5. Szöveg mĂ©retezhetƑsĂ©ge: A felhasznĂĄlĂłknak lehetƑsĂ©get kell biztosĂ­tani a szöveg mĂ©retĂ©nek növelĂ©sĂ©re vagy csökkentĂ©sĂ©re anĂ©lkĂŒl, hogy ez rontanĂĄ a weboldal hasznĂĄlhatĂłsĂĄgĂĄt.

Hogyan kĂ©szĂŒlj fel az Ășj szabĂĄlyozĂĄsra?

  1. Weboldalad felĂŒlvizsgĂĄlata: ElsƑ lĂ©pĂ©skĂ©nt Ă©rdemes alaposan felĂŒlvizsgĂĄlni a jelenlegi weboldalad, hogy megfelel-e a fenti követelmĂ©nyeknek. HasznĂĄlhatsz online eszközöket Ă©s szoftvereket, amelyek segĂ­tenek az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©si hibĂĄk azonosĂ­tĂĄsĂĄban.
  2. FejlesztƑk bevonĂĄsa: Ha szĂŒksĂ©ges, vonj be webfejlesztƑket Ă©s UX (felhasznĂĄlĂłi Ă©lmĂ©ny) szakĂ©rtƑket, akik segĂ­thetnek a weboldalad akadĂĄlymentessĂ© tĂ©telĂ©ben. Fontos, hogy ezek a szakemberek ismerjĂ©k a legĂșjabb WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) irĂĄnyelveket.
  3. FelhasznĂĄlĂłi tesztelĂ©s: VĂ©gezz felhasznĂĄlĂłi teszteket kĂŒlönbözƑ csoportokkal, beleĂ©rtve a fogyatĂ©kossĂĄggal Ă©lƑket is, hogy valĂłs visszajelzĂ©seket kapj a weboldalad hasznĂĄlhatĂłsĂĄgĂĄrĂłl Ă©s hozzĂĄfĂ©rhetƑsĂ©gĂ©rƑl.
  4. Folyamatos frissĂ­tĂ©s: Az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©s nem egyszeri feladat, hanem folyamatos folyamat. Az Ășj tartalmak lĂ©trehozĂĄsa sorĂĄn mindig tartsd szem elƑtt az akadĂĄlymentessĂ©gi szempontokat, Ă©s rendszeresen frissĂ­tsd a weboldalad, hogy az megfeleljen a legĂșjabb követelmĂ©nyeknek.

Összefoglalás

A 2025-ben bevezetĂ©sre kerĂŒlƑ akadĂĄlymentesĂ­tĂ©si szabĂĄlyozĂĄs jelentƑs vĂĄltozĂĄsokat hoz a weboldalak kialakĂ­tĂĄsĂĄban Ă©s karbantartĂĄsĂĄban. Az elƑírĂĄsok betartĂĄsa nemcsak jogi kötelezettsĂ©g, hanem ĂŒzleti elƑnyökkel is jĂĄr, hiszen a weboldalad hozzĂĄfĂ©rhetƑvĂ© tĂ©tele szĂ©lesebb közönsĂ©g elĂ©rĂ©sĂ©t teszi lehetƑvĂ©.

Az EU 2019/882 szĂĄmĂș irĂĄnyelv, amely a Magyar nyelvƱ verziĂłban is elĂ©rhetƑ, rĂ©szletesen meghatĂĄrozza azokat a követelmĂ©nyeket, amelyeket a weboldalaknak teljesĂ­teniĂŒk kell. Ezek közĂ© tartozik a szöveges alternatĂ­vĂĄk biztosĂ­tĂĄsa a vizuĂĄlis elemekhez, a weboldalak billentyƱzet-navigĂĄlhatĂłsĂĄga, megfelelƑ kontrasztarĂĄny a szövegek Ă©s a hĂĄttĂ©r között, valamint a reszponzĂ­v design Ă©s a szöveg mĂ©retezhetƑsĂ©gĂ©nek biztosĂ­tĂĄsa.

Kezdd el a felkĂ©szĂŒlĂ©st mĂĄr most, hogy 2025-re weboldalad teljes mĂ©rtĂ©kben akadĂĄlymentes legyen, Ă©s minden felhasznĂĄlĂł szĂĄmĂĄra egyenlƑ esĂ©lyeket biztosĂ­tson!

Gyakori kérdések

MiĂ©rt van szĂŒksĂ©g az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©sre a weboldalaknĂĄl?

Az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©s cĂ©lja, hogy a weboldalak mindenki szĂĄmĂĄra hozzĂĄfĂ©rhetƑek legyenek, beleĂ©rtve azokat is, akik valamilyen fogyatĂ©kossĂĄggal Ă©lnek. Az Ășj szabĂĄlyozĂĄs biztosĂ­tja, hogy minden felhasznĂĄlĂł, fĂŒggetlenĂŒl a kĂ©pessĂ©geitƑl, egyenlƑ esĂ©lyekkel fĂ©rjen hozzĂĄ az online tartalmakhoz Ă©s szolgĂĄltatĂĄsokhoz. Az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©s nemcsak jogszabĂĄlyi követelmĂ©ny, hanem növeli a felhasznĂĄlĂłi Ă©lmĂ©nyt, bƑvĂ­ti a cĂ©lközönsĂ©get, Ă©s erƑsĂ­ti a vĂĄllalat tĂĄrsadalmi felelƑssĂ©gvĂĄllalĂĄsĂĄt.

Milyen konkrét követelményeket kell teljesíteni a 2025-ös szabålyozås értelmében?

A 2025-ben hatĂĄlyba lĂ©pƑ szabĂĄlyozĂĄs alapjĂĄn a weboldalaknak több akadĂĄlymentesĂ­tĂ©si követelmĂ©nynek is meg kell felelniĂŒk. Ezek közĂ© tartozik:

Szöveges alternatívåk biztosítåsa a képekhez és videókhoz.

  • ‍BillentyƱzet-navigĂĄlhatĂłsĂĄg: A weboldalnak teljes mĂ©rtĂ©kben hasznĂĄlhatĂłnak kell lennie billentyƱzettel, egĂ©r hasznĂĄlata nĂ©lkĂŒl.
  • ‍KontrasztarĂĄny javĂ­tĂĄsa: BiztosĂ­tani kell a megfelelƑ kontrasztot a szövegek Ă©s a hĂĄttĂ©r között.
  • ‍ReszponzĂ­v design: A weboldalnak minden eszközön akadĂĄlymentesen kell mƱködnie, fĂŒggetlenĂŒl a kĂ©pernyƑ mĂ©retĂ©tƑl.
  • ‍Szöveg mĂ©retezhetƑsĂ©ge: A felhasznĂĄlĂłknak lehetƑsĂ©get kell biztosĂ­tani a szöveg mĂ©retĂ©nek vĂĄltoztatĂĄsĂĄra anĂ©lkĂŒl, hogy ez rontanĂĄ a hasznĂĄlhatĂłsĂĄgot.

Hogyan tudok felkĂ©szĂŒlni az Ășj szabĂĄlyozĂĄsra?

A felkĂ©szĂŒlĂ©shez elsƑ lĂ©pĂ©skĂ©nt Ă©rdemes felĂŒlvizsgĂĄlni a weboldalad jelenlegi ĂĄllapotĂĄt, hogy megfelel-e a közelgƑ követelmĂ©nyeknek. Ha szĂŒksĂ©ges, vonj be webfejlesztƑket Ă©s UX szakĂ©rtƑket, akik segĂ­thetnek az akadĂĄlymentesĂ­tĂ©si irĂĄnyelvek betartĂĄsĂĄban. VĂ©gezz felhasznĂĄlĂłi teszteket, kĂŒlönösen fogyatĂ©kossĂĄggal Ă©lƑ felhasznĂĄlĂłkkal, hogy valĂłs visszajelzĂ©seket kapj. VĂ©gĂŒl, biztosĂ­tsd, hogy a weboldalad folyamatosan frissĂŒljön, Ă©s minden Ășj tartalom is megfeleljen az akadĂĄlymentessĂ©gi követelmĂ©nyeknek.

‍

Ezt a cikket elsƑkĂ©nt is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hĂ­rlevelemre!
Török Balåzs

Török Balåzs

DigitĂĄlis marketing tanĂĄcsadĂł

Török BalĂĄzsnak hĂ­vnak, azt szoktam mondani, hogy digitĂĄlis marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ĂŒgyfeleimnek jellemzƑen valamilyen marketing-sales problĂ©mĂĄjuk van Ă©s emiatt keresnek meg. Erre kĂ­nĂĄlok nekik megoldĂĄst, fejlesztem a digitĂĄlis ökoszisztĂ©mĂĄjukat, megoldĂĄsaikat. Olvasd el az esettanulmĂĄnyaimat, vagy nĂ©zz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy Ă­rj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

NĂ©zd meg letölthetƑ anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudåsanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmåt! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Segédlet mérések kialakítåsåhoz, megértéséhez
Segédlet mérések kialakítåsåhoz, megértéséhez

Segédlet mérések kialakítåsåhoz, megértéséhez

Az anyagban segítséget kapsz ahhoz, hogyan javasolt elépíteni az online méréseket az oldaladon!
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences