Termékpiramis

Termékpiramis felépítése, célja, logikája

Publikálva:
2024-10-20
Olvasási idő:
6
perc

Mi az a termékpiramis és miért fontos az üzleti stratégiában?

A termékpiramis egy olyan stratégiai modell, amely a termékeket egy hierarchikus rendszerbe sorolja az ár, a funkciók és az érték alapján. Az alsó szintet az olcsóbb, alapfunkciókat nyújtó termékek alkotják, míg a piramis csúcsán az exkluzív, prémium termékek helyezkednek el. Ez a struktúra segít különböző célcsoportokat megszólítani, mivel a vásárlók különböző árszintek és értékek alapján dönthetnek. Az ilyen piramisstruktúra felépítése lehetőséget ad a márkáknak arra, hogy széles spektrumon szolgálják ki ügyfeleiket, miközben növelik az átlagos vásárlói értéket.

Az üzleti stratégia szempontjából a termékpiramis egy hatékony eszköz arra, hogy az ügyfeleket a piramis aljától felfelé mozgassuk, azaz egyre magasabb értékű termékek felé tereljük őket. Egy jól megtervezett piramis lehetővé teszi, hogy az ügyfelek először megismerkedjenek az alaptermékekkel, majd idővel magasabb kategóriás termékeket vásároljanak. Ez nemcsak a bevétel növeléséhez, hanem a lojalitás építéséhez is hozzájárul, mivel az ügyfelek egyre nagyobb értéket látnak a márkában.

Alaptermékek: A termékpiramis alapja

Az alaptermékek a piramis alsó szintjén helyezkednek el, és jellemzően olyan termékeket jelentenek, amelyek széles vásárlói réteget céloznak meg. Ezek az olcsóbb, alapvető funkciókat nyújtó termékek sokszor belépő termékek, amelyekkel az új vásárlók megismerhetik a márkát. Az alaptermékek célja, hogy könnyen elérhetővé tegyék a vásárlók számára a márkát, miközben nem igényelnek nagy befektetést a vásárlóktól. Ez a termékszint ideális a márkaismertség növelésére és az első vásárlói kapcsolatok kialakítására.

Az alaptermékek fontos szerepet játszanak az ügyfélút kezdetén, mivel ezek vonzzák be azokat a vásárlókat, akik még nem ismerik a márkát, vagy kisebb költségvetéssel rendelkeznek. Az ilyen termékek révén a vásárlók könnyen kipróbálhatják a márkát, és ha elégedettek, később valószínűleg a prémium vagy exkluzív termékek felé mozdulnak el. Így az alaptermékek nemcsak az egyszeri vásárlásokat segítik, hanem hosszú távú ügyfélkapcsolatokat is építenek.

Prémium termékek: Hogyan növeld az átlagos kosárértéket?

A termékpiramis középső szintjén találhatók a prémium termékek, amelyek magasabb minőséget és értéket képviselnek, mint az alaptermékek. Ezek a termékek általában fejlettebb funkciókat nyújtanak, és a vásárlók hajlandóak magasabb árat fizetni értük. A prémium termékek célja az, hogy azokat a vásárlókat célozza meg, akik már kipróbálták az alaptermékeket, és készek további értéket felfedezni a márka kínálatában. Ezek a termékek növelik az átlagos kosárértéket, mivel magasabb áron kínálnak többletértéket.

Az átlagos kosárérték növelésének egyik leghatékonyabb módja, hogy a vásárlókat a prémium termékek felé tereljük. Ezt megtehetjük személyre szabott ajánlatokkal, upsell stratégiákkal vagy limitált ideig elérhető prémium csomagokkal. Amint a vásárlók látják a prémium termékek nyújtotta extra értéket, nagyobb eséllyel döntenek a drágább, de fejlettebb termékek mellett. Ezzel nemcsak az egyszeri bevétel növelhető, hanem az ügyfél lojalitása is erősíthető.

Tanácsadás és mentorálás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged. Külön oldalon foglalkozom a beauty marketing témakörével és a Salonic-kal. Nézd meg az esettanulmányokat az oldalon, ezekből sokat tanulhatsz te is szerintem. Emellett rengeteg tudásanyagot is letölthetsz az oldalról:

De van lehetőség egyéni mentorálásra is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra.

De lehetőséged van ingyenes tudásanyagok letöltésére is. Ha pedig TikTok kampányokban keresnél támogatást, nézz körül ezen az oldalon!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Exkluzív termékek: A termékpiramis csúcsa és az elit ügyfelek elérése

A termékpiramis csúcsán helyezkednek el az exkluzív, limitált kiadású vagy prémium minőségű termékek, amelyek kifejezetten az elit ügyfeleket célozzák meg. Ezek a termékek általában magas áron érhetők el, és különleges, egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Az ilyen termékek vásárlói gyakran azok, akik már régóta hűségesek a márkához, és hajlandóak extra összeget fizetni az exkluzivitásért vagy a különleges élményért. Az exkluzív termékek nemcsak profitot hoznak, hanem növelik a márka prémium imázsát is.

Az exkluzív termékek kínálata lehetőséget ad arra, hogy az elit ügyfeleket megjutalmazzuk, és még nagyobb lojalitást építsünk ki náluk. Ezek a termékek sokszor limitált darabszámban érhetők el, ami növeli azok értékét és vonzerejét. Az ilyen típusú termékek nemcsak az átlagos kosárértéket növelhetik, hanem hosszú távon erősítik a márka presztízsét és piaci pozícióját is.

5 példa a termékpiramis alkalmazására:

  1. Belépő szintű szoftver verziók:
    Egy szoftvercég ingyenes vagy alacsony áron elérhető alapverziót kínál, amely a felhasználókat bevezeti a termék használatába. Később prémium funkciókat ajánlhatnak fel egy magasabb áron, hogy növeljék az értékesítést.
  2. Upsell ajánlatok az e-kereskedelemben
    Egy webshop olcsó alapterméket kínál (pl. telefon tok), majd az upsell ajánlatban prémium tartozékokat ajánl, mint például vezeték nélküli töltő vagy vízálló tok.
  3. Prémium szolgáltatások egy online tanfolyamnál
    Egy online tanfolyam alapcsomagja ingyenes vagy kedvezményes, de a prémium verziókhoz személyes konzultációkat, exkluzív anyagokat vagy tanúsítványokat kínálnak magasabb áron.
  4. Limitált kiadású termékek
    Egy divatmárka rendszeresen limitált kiadású, exkluzív kollekciókat dob piacra, amelyeket csak bizonyos vásárlók érhetnek el. Ez növeli a keresletet és az exkluzivitást.
  5. Hűségprogramok prémium szintje
    Egy hűségprogramban a vásárlók pontokat gyűjthetnek, amivel elérhetik a prémium szinteket, ahol exkluzív ajánlatok, elővásárlási lehetőségek vagy VIP kiszolgálás várja őket.

Összefoglaló:

A termékpiramis egy hatékony módszer arra, hogy különböző árszinteken és értékkel rendelkező termékeket kínáljunk a vásárlóknak. Ez a stratégia lehetővé teszi, hogy a belépő szintű, alacsony árú termékekkel vonzzuk be a vásárlókat, majd prémium és exkluzív termékekkel növeljük az átlagos kosárértéket és az ügyfél lojalitását. Az alaptermékek könnyen elérhetők a szélesebb közönség számára, míg a prémium és exkluzív termékek magasabb profitot generálnak, és erősítik a márka presztízsét. A termékpiramis segítségével nemcsak többféle vásárlói csoportot szolgálhatunk ki, hanem hosszú távú ügyfélkapcsolatokat is építhetünk.

Közösségi média marketing tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha szeretnél többet kihozni a marketingből, ha szeretnél hatékonyabban tartalmakat készíteni a közösségi média felületeidre. Töltsd le ezt a tartalommarketing készítést segítő anyagomat, de PPC kampányokban is szívesen segítek neked!

Érdemes lehet megnézned ezeket az anyagaimat is:

Ha pedig egyéni konzultációra lenne szükséged, válaszd az egyéni KKV mentorálását vagy, írj bátran a LinkedIn oldalamon!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések és válaszok:

Miért fontos a termékpiramis felépítése?

A termékpiramis lehetővé teszi, hogy különböző árszinteken kínálj termékeket, ezzel szélesebb közönséget elérve és növelve az ügyfelek elköteleződését, valamint az átlagos vásárlási értéket.

Hogyan lehet növelni a kosárértéket a termékpiramis segítségével?

Az upsell és cross-sell stratégiák alkalmazásával a vásárlókat prémium vagy exkluzív termékek felé terelheted, amely növeli a vásárlási értéket, miközben extra funkciókat vagy minőséget nyújtasz.

Mikor érdemes bevezetni exkluzív termékeket?

Exkluzív termékeket érdemes akkor bevezetni, amikor már van egy hűséges vásárlói bázisod, akik készek magasabb árat fizetni a különleges élményekért vagy egyedi termékekért.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornádat!
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences