Erre használd a Search Console-t

Címkék:
Publikálva:
2024-05-01
Olvasási idő:
5
perc
Search Console használata

Sokan nem használják a Search Console-t

Sokan nem értik vagy nem tudják emgfelelően használni a Search Console-t. Az ügyfeleimnek úgy szoktam magyarázni az eszközt, mint a Google keresőjének a Back-end-je, tehát az a rész, amit a mezei felhasználó nem lát az oldaladból. A Search Console ugyanis azt mutatja meg, hogy a Google hogyan látja az oldaladat. Mit, kinek és miért mutatja meg azt.

A Search Console is egy ingyenes eszköz, így különösen érthetetlen a számomra, hogy sokan, akik weboldal készítéssel foglalkoznak, miért nem állítják be ezt az elkészült weboldalhoz a megbízó számára, hiszen a megbízótól kevéssé várható el, hogy minden technikai spektussal tisztába legyen, ugyanakkor pont ezért bízza rá a feldatot egy szakértőre.

Search Console domain verifikáció

Ahhoz, hogy használni tudd a Google Searh Console eszközét, szükséges a domained igazolása. Ehhez a saját domainregiszteredbe kell belépni - ez az, ahol vásároltad a domainedet (torokbalazs.com, én a GoDaddy-n vásároltam).

Webflow és weboldalkészítés

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Egyre több oldal készül Webflow rendszeren itthon is, mert remek, könnyen karbantartható rendszer, és nem igényel plugineket úgy, mint a Wordpress. Ha szeretnél többet tudni a Webflow rendszeréről, nézd meg gyorstalpaló Webflow minikurzusomat magyar nyelven. Ha pedig most tervezgeted új weboldaladat mindenképp nézd meg ezeket a tartalmaimat, amik biztosan segíteni fognak neked abban, hogy gyorsabb, jobb weboldalad legyen, mint a versenytársaidnak:

Lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a LinkedIn oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Mit csinál valójában a Search Console?

A Search Console bekötését követően, az oldalra érkező forgaomtól függően pár nap vagy pár hét alatt kezd el adatokat mutatni. Megmutatja, hogy a Google keresője - ezen túl ugye vannak még további keresők is, mint amilyen a Bing is -, tehát a Google keresője mikor, milyen kulcsszóra jeleníti meg az oldaladat, mely oldaladat vagy akár azt is, hogy hanyadik helyen jelent meg.

Emellett visszajelzést ad neked is arra, hogy a Google hogan látja a te oldaladat, azaz milyen tartalmakat, és azokat hogyan látja az oldaladon a Google. Például, ha termékek vannak az oldaladon, egy webshopon, vagy aká kurzusok, azokat mennyire látja termékeknek é kurzusoknak a Google. Ebben lehetnek a segítségedre a Structured Snippetek.

Mik azok a Structured Snippetek?

A Structured Snippetek olyan kis kódrészletek, amik az adott olalon, vagy akár a teljes weboldalon található tartalmakat segítik értelmezni és listázni a Google - és más további keresők - robotjai számára. (A robotok tekintik át a keresőmotorok számára a weboldalakat, és azok tartalmait, hogy amikor keresés érkezik egy kifejezésre, akkor milyen tartalmat érdemes a felhasználó elé tenni.)

Rengeteg féle Structured Snippet létezik, a már említett termékek, kurzusok mellett, vannak eseményekhez, szolgáltatásokhoz, tartalomhoz (blog, videó, kép) tartozó is. Ezek mind-mind segítik a weboldalad láthatóságát a Google robotjai számára.

Ha szeretnél többet tudni ezekről, érdemes lehet megnézned a Search Console bevezető tanfolyamot, vagy kérj egy SEO auditot az olaladra, mind kettő hatalmas segítség lehet az oldalad számára.

Összefoglalás

Sok weboldalkészítő még mindig nem használja ki a Google Search Console nyújtotta lehetőségeket, amely tulajdonképpen a Google keresőmotorjának "hátsó részét" jelenti, ahol láthatóvá válik, hogy a Google hogyan látja az adott weboldalt. Ez az ingyenes eszköz kulcsfontosságú adatokat biztosít arról, hogy mely kulcsszavakra, milyen gyakran jelenik meg az oldal a keresési eredményekben, és hogyan indexeli a Google a tartalmat. Különösen fontos, hogy a weboldalak készítői beállítsák ezt az eszközt minden projektjükön, mivel a megrendelők többsége nem rendelkezik elegendő technikai tudással ezen a területen.

SEO megoldások AI segítségével

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha érdekelnek kreatív SEO AI alapú megoldások, többetamik valódi értéket adnak a te webshopod számára is, ne hagyd ki ezt az adatokat is tartalmazó AI SEO esettanulmányomat! Ha pedig a ChatGPT-t szeretnéd jobban megismerni, hogy miben segítheti a te vállalkozásodat is, nézd meg a ChatGPT magyarul kurzusomat!

Ha még csak most ismerkedsz a SEO-val, érdmes lehet kipróbálnod a Search Console alapjai tanfolyamomat.

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kédések

Mit jelent a domain tulajdonjog igazolása és miért szükséges ez?

A tulajdonjog igazolása az, amikor a Search Console szolgáltatás számára igazolod, hogy te vagy a webhely tulajdonosa. Ez szükséges ahhoz, hogy el tudd kezdeni használni a Search Consoel-t, ezért is készítettem róla videót, ami alapjn te is be tudod állítani magadnak.

Mi a Google Search Console, és mire használható?

A Google Search Console (korábban Google Webmaster Tools) egy ingyenes szolgáltatás a Google-tól, amely segít a webhelytulajdonosoknak nyomon követni és fenntartani a weboldaluk láthatóságát a Google keresési eredményekben. Ez az eszköz információkat nyújt a weboldal keresési forgalmáról, a teljesítményről, a technikai problémákról, valamint lehetővé teszi a weboldal tartalmának optimalizálását a jobb keresőmotoros rangsorolás érdekében.

Hogyan segíthet a Google Search Console a SEO-ban?

A Google Search Console kulcsfontosságú betekintést nyújt abba, hogy a Google hogyan látja és indexeli a weboldaladat. Információkat szolgáltat a weboldaladon található hibákról, például hibás linkekről, mobilbarát problémákról, vagy más technikai kérdésekről, amik befolyásolhatják a rangsorolást. Ezenkívül elemzi a weboldalad kulcsszavainak teljesítményét, beleértve azokat a keresési lekérdezéseket, amelyeken keresztül a felhasználók elérhetik az oldaladat, segítve ezzel a tartalom optimalizálását és a SEO stratégia fejlesztését.

Hogyan lehet hozzáférni és beállítani a Google Search Console-t egy új weboldal számára?

A Google Search Console használatának megkezdéséhez először is regisztrálnod kell a szolgáltatásban egy Google-fiók segítségével. Ezt követően hozzá kell adnod és megerősítened a tulajdonjogot a weboldaladon különböző módszerek egyikével, mint például DNS rekord hozzáadásával, HTML fájl feltöltésével a szerverre, HTML tag hozzáadásával a weboldal fejlécébe, vagy a Google Analytics vagy Google Tag Manager használatával. Miután megerősítetted a weboldal tulajdonjogát, elkezdheted használni a Search Console által kínált eszközöket és jelentéseket a weboldalad teljesítményének javítására.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
No items found.
Mesterségse intelligencia audit
Mesterségse intelligencia audit

Mesterségse intelligencia audit

Mérjük fel, milyen területeken lehetséges bevezhetni az MI megoldásokat a te cégedben is!
Érdekel / Letöltöm