PR és SEO

PR és SEO - Erre a 12 mérőszámra figyelj oda

Címkék:
Publikálva:
2024-09-29
Olvasási idő:
7
perc

1. Végezz alapos közönségkutatást a célzott üzenetekhez

A közönségkutatás alapvető lépés a hatékony PR és SEO kampányok megtervezésében. Használj eszközöket, mint a SparkToro, hogy azonosítsd, kik a célközönséged, mit keresnek, és hol érheted el őket. A demográfiai adatok, érdeklődési körök és keresési szokások megértésével célzott tartalmakat hozhatsz létre, amelyek relevánsabbak a potenciális ügyfelek számára.

Gyakorlati tanács: A kutatási adatok alapján állíts fel vásárlói személyiségeket, és hozz létre személyre szabott tartalmat, amely megszólítja őket. Ne csak a demográfiai adatokat vedd figyelembe, hanem a közönséged érzelmi motivációit is, hogy mélyebb kapcsolatot építhess velük.

2. Használj kulcsszókutatást a tartalom optimalizálására és a keresési érdeklődés mérésére

A kulcsszókutatás révén megértheted, milyen kifejezések és témák vonzzák a legtöbb keresést. A Google Trends és más SEO eszközök segítségével feltérképezheted, mely kulcsszavakra érdemes építened a tartalmaidat, hogy nagyobb forgalmat generálj.

Gyakorlati tanács: Ne csak a legnépszerűbb kulcsszavakat célozd meg, hanem keress olyan hosszabb, részletesebb kifejezéseket (long-tail kulcsszavakat) is, amelyekre kisebb a verseny. Így célzottabb forgalmat hozhatsz be, amely nagyobb valószínűséggel konvertál ügyfelekké.

3. Figyeld a keresési arányokat, hogy mérd a márka jelenlétét

A "share of search" (keresési arány) lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd, mennyire látható a márkád más piaci szereplőkhöz képest. A Google Trends segítségével összehasonlíthatod a márkád keresési arányát más versenytársakéval, ami fontos betekintést ad a márka ismertségének alakulásáról.

Gyakorlati tanács: Rendszeresen mérd a keresési arányt, és ha csökkenést tapasztalsz, vizsgáld meg, milyen kampányok vagy versenytársak járulhattak hozzá. Ebből kiindulva finomhangolhatod a PR és marketing stratégiádat, hogy növeld a márkád online jelenlétét.

4. Elemezd a sajtóközlemények elérését a jobb eredmények érdekében

Nem elég csak kibocsátani egy sajtóközleményt – fontos, hogy mérd is annak elérését. Nézd meg, hányan nézték meg a közleményt, és győződj meg róla, hogy ezek a számok valódi, organikus forrásokból származnak, nem pedig automatizált botoktól.

Gyakorlati tanács: Használj olyan eszközöket, mint a Google Analytics, hogy pontos képet kapj arról, milyen forrásokból érkeznek a látogatók, és hogyan viselkednek a sajtóközlemény megtekintése után. Ha alacsony a megtekintési arány, fontold meg a disztribúciós csatornák optimalizálását vagy több platform bevonását.

5. Kövesd nyomon a linkek kattintásait az átlátható PR méréshez

A sajtóközlemények egyik fő célja, hogy a linkeken keresztül forgalmat generáljon. Különösen fontos, hogy mérd, hány kattintást érnek el a kihelyezett hivatkozások, és ezeket az adatokat valódi forgalomként értékeld, nem pedig botok által generált kattintásként.

Gyakorlati tanács: Használj UTM paramétereket a linkekben, így pontosan nyomon követheted a kattintások forrásait. Az URL-ek rövidítéséhez és méréséhez pedig Bitly-t alkalmazhatsz, ami egy egyszerű, de hatékony módszer a linkek teljesítményének monitorozására.

6. Eseménykövetés bevezetése a felhasználói viselkedés mérésére

Az eseménykövetés lehetővé teszi, hogy részletes adatokat gyűjts arról, hogyan viselkednek a látogatók a weboldalon, például mely gombokra kattintanak, és mennyire használják az oldalt. Ez a taktika segíthet felmérni, hogy milyen interakciók generálják a legnagyobb érdeklődést, és melyek azok a részek, ahol finomhangolás szükséges.

Gyakorlati tanács: Állítsd be az eseménykövetést Google Analytics 4-ben (GA4), hogy a látogatók viselkedéséről részletes statisztikákat kapj. Elemezd, mely interakciók jelentik a legfontosabb konverziós pontokat, és alakítsd ennek megfelelően a felhasználói élményt.

7. Konverzió helyett fókuszálj a kulcsfontosságú események mérésére

A konverziók mérése mellett most érdemes átállni a "kulcsfontosságú események" követésére, mint például egy blogposzt 90%-os elolvasása vagy egy videó 50%-os megtekintése. Ez az új szemléletmód GA4-ben segít jobban megérteni, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a tartalommal.

Gyakorlati tanács: Határozz meg többféle kulcseseményt a weboldalad különböző részein, például letöltések, feliratkozások vagy termékkosár-használat. Ezáltal részletesebb képet kapsz arról, hogyan és hol tudod a legjobban optimalizálni a látogatók útvonalát a céljaid eléréséhez.

8. Növeld a weboldalad forgalmát referral és organikus forrásokból

A SEO mellett a PR-ban is fontos mérni a weboldal forgalmát, különösen azokat a látogatókat, akik más webhelyek linkjein keresztül érkeznek (referral traffic) vagy organikus közösségi megosztásokon keresztül (organic social traffic). Ez segíthet abban, hogy lásd, mely források hozzák a legtöbb érdeklődőt.

Gyakorlati tanács: Figyeld meg, mely webhelyek és közösségi platformok generálják a legtöbb referral forgalmat, és építs stratégiát ezen oldalak használatára. Például ha egy blog sok forgalmat hoz, fontold meg a további együttműködést vagy a tartalom folyamatos megosztását ezeken a csatornákon.

9. Növeld a felhasználói elköteleződést a weboldaladon

A felhasználói elköteleződés (user engagement) alapvető mutató a weboldal sikerének mérésében. Az új GA4 rendszerben az elköteleződés mértéke (engagement rate) sokkal pontosabban mutatja, hogy a látogatók valóban interakcióba léptek-e a tartalommal, mint a régi visszafordulási arány.

Gyakorlati tanács: Elemezd, hogy milyen típusú tartalom generálja a legnagyobb elköteleződést (például videók, blogbejegyzések vagy interaktív elemek), és fókuszálj ezek fejlesztésére. A tartalom minőségének javítása hosszabb oldalon töltött időt eredményezhet.

10. Növeld a márka ismertségét demográfiai adatok és oldallátogatások alapján

A márka ismertségét nemcsak a keresési forgalommal, hanem a demográfiai adatok és a felhasználók által megtekintett oldalak alapján is mérheted. A GA4 Demographic details és Pages and screens riportjai segítenek megérteni, kik a látogatók, és mely tartalmakat preferálják.

Gyakorlati tanács: Fókuszálj azokra a demográfiai csoportokra, akik már aktívak az oldalon, és hozz létre tartalmakat kifejezetten az ő érdeklődésükre szabva. Ha a demográfiai adatok alapján látsz olyan csoportokat, akiket még nem érsz el hatékonyan, dolgozz ki stratégiát az ő bevonásukra.

11. Gyűjts leadeket a céloldalak teljesítményének optimalizálásával

A leadgenerálás szempontjából fontos mérni, hogy mely céloldalak teljesítenek a legjobban. A GA4 Landing page riportja megmutatja, hol érkeznek be a látogatók, és mely oldalakon maradnak, így optimalizálhatod ezeket a landoló oldalakat a jobb teljesítmény érdekében.

Gyakorlati tanács: Tesztelj különböző verziókat a legfontosabb céloldalaidból (A/B tesztelés), és figyeld meg, hogy a felhasználói élmény kis módosításai hogyan befolyásolják a leadek számát. Az eredmények alapján finomhangold az oldalakat, hogy növeld a konverziós arányt.

12. Növeld az online értékesítést az értékesítési folyamat követésével

Ha a célod az online értékesítés növelése, akkor fontos, hogy figyeld az értékesítési útvonalak minden lépését. A GA4 Ecommerce purchases riportjai megmutatják, hány felhasználó kezdte el a vásárlási folyamatot, és hányan jutottak el a tényleges vásárlásig.

Gyakorlati tanács: Kövesd nyomon az értékesítési tölcsér minden szakaszát, és azonosítsd azokat a pontokat, ahol a felhasználók lemorzsolódnak. Javítsd a vásárlási folyamatot (pl. egyszerűbb fizetési lehetőségek, kevesebb kattintás a pénztárig), hogy minimalizáld a lemorzsolódást és maximalizáld az eladásokat.

Összefoglaló

A PR és SEO szakemberek számára egyre fontosabbá válik, hogy a digitális kampányok sikerét adatvezérelt módon mérjék. A keresőoptimalizálás (SEO) mutatói lehetőséget nyújtanak arra, hogy mélyebb betekintést nyerjünk a közönség viselkedésébe, optimalizáljuk a tartalmat és nyomon kövessük a kampányok hatékonyságát. A közönség- és kulcsszókutatástól kezdve az eseménykövetésen át egészen a weboldal forgalom elemzéséig, ezek a mutatók segítenek abban, hogy a PR kampányok hatékonyabbak legyenek és növeljék a márka ismertségét, az elköteleződést és az online értékesítést.

SEO megoldások AI segítségével

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha érdekelnek kreatív SEO AI alapú megoldások, többetamik valódi értéket adnak a te webshopod számára is, ne hagyd ki ezt az adatokat is tartalmazó AI SEO esettanulmányomat! Ha pedig a ChatGPT-t szeretnéd jobban megismerni, hogy miben segítheti a te vállalkozásodat is, nézd meg a ChatGPT magyarul kurzusomat!

Ha még csak most ismerkedsz a SEO-val, érdmes lehet kipróbálnod a Search Console alapjai tanfolyamomat.

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Miért fontos a közönségkutatás a PR kampányoknál?

A közönségkutatás segít megérteni, hogy kik a célközönséged, mire keresnek, és milyen típusú tartalmak érdeklik őket, így célzottabb és hatékonyabb üzeneteket hozhatsz létre.

Hogyan végezhetek kulcsszókutatást?

Használj olyan eszközöket, mint a Google Trends, hogy megértsd, milyen keresőkifejezések népszerűek, és építsd ezekre a tartalmaidat, hogy nagyobb forgalmat generálj.

Mi a "keresési arány" és miért fontos?

A keresési arány a márka láthatóságát méri a versenytársakhoz képest. Segít megérteni, mennyire ismert a márkád online, és hogyan változik a versenytársaidéval szemben.

Hogyan mérhetem a sajtóközlemények elérését?

Használj eszközöket, mint a Google Analytics, hogy nyomon kövesd, hányan tekintették meg a sajtóközleményt, és hogy ezek a látogatók valódi, organikus forrásokból érkeznek-e.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Most nem találtam ilyet!
Organikus forgalom a webshopodnak
Organikus forgalom a webshopodnak

Organikus forgalom a webshopodnak

Pörgessük fel a webshopod organikus forgalmát, ami az egyik legjobb forgalomterelési csatorna.
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences