Olimpia és marketing

Az Olimpiai játékok története és a szponzoráció fejlődése

Címkék:
Publikálva:
2024-07-21
Olvasási idő:
4
perc

Az első szponzorációk az olimpiák történetében

A szponzorok már az első olimpián is jelen voltak, bár még nem abban a formában, ahogy ma gondolnánk. Az első olimpiát Magyarországon – az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában, Budapesten – rendezték volna meg, ahol éppen a honfoglalás millenniumát ünnepelték. Végül azonban Görögország elő tudta teremteni a szükséges pénzt a rendezéshez George Averoff nagylelkű adományának köszönhetően, amelyből sikerült rendbe hozni és felépíteni a szükséges épületeket és stadionokat. Az olimpián emellett bélyegeket és valószínűleg képeslapokat is árusítottak.

A stockholmi olimpián, 1912-ben már helyi cégek vásárolták meg a jogokat, hogy fotókat készíthessenek és azokat értékesíthessék. Ekkor forgatták az első mozgóképet is a játékokról.

Az antwerpeni olimpián jelentek meg az első plakátok és reklámok a stadionok különböző pontjain. Majd 1928-ban az amszterdami játékokon debütált az egyik legismertebb márka, a Coca-Cola, amely azóta is hűséges szponzora az olimpiának.

1932-ben jelentek meg az első merchandising termékek a játékokon, hol máshol, mint Los Angelesben, és ekkor csatlakozott hivatalos partnerként is az Omega az eseményekhez.

A BBC volt az első televíziós társaság, amely a második világháborút követően már fizetett az olimpiai televíziós jogokért, akkoriban ez az összeg még 3000 dollár volt.

Modern kori reklámok megjelenése az olimpián

1984-ben, ismét Los Angelesben jelentek meg az első exkluzivitást élvező szponzorok, ekkor kezdett el ömleni a pénz az Olimpiai Bizottsághoz. 1996-ra, az atlantai játékokat már a hirdetésekből és a különböző jogok értékesítéséből finanszírozták, erre korábban soha nem volt precedens.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bevételei
Forrás: NOB, készítette: Török Balázs, torokbalazs.com

Az első hazai olimpiai reklámok

Az egyik első hazai reklám, amit megtaláltam, a CIB Banké volt az atlantai olimpiáról. Én ekkor még csak 6 éves voltam, így sok emlékem nincs róla, de az idősebb olvasóknak talán beugrik valami.

Nike és az Olimpia:

Hogyan lopta el a show-t a Nike az Adidas elől

Természetesen a hirdetők hatalmas összegeket fizetnek azért, hogy kizárólagosan jelenjenek meg a nézők előtt, és ezzel a lehetőséggel megelőzzék versenytársaikat. Itt jön be a képbe a gerilla-marketing, amikor valaki talál egy olyan megoldást, hogy megjelenhessen az olimpián – vagy azzal kapcsolatban –, hogy azért ne kelljen külön fizetnie, mint szponzor.

A NOB a tulajdonosa az öt karika logónak, a zászlónak, az olimpiai himnusznak és mottónak: “Citius, Altius, Fortius” azaz Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben, az adott játékok emblémájának, és kötelezi a rendező országot, hogy védje a NOB jogait, és elejét vegye annak, hogy valaki úgy használja fel az olimpiát, hogy nem fizet külön díjat a jogokért.

London 2012

Londonban a NOB megtiltotta, hogy 2012-t és a város nevét egy szövegben egymás mellé tegyék, hogy így vegyék elejét annak, hogy valaki az olimpia fátyla alatt hirdesse magát.

Az egyik legsikeresebb márka ebből a szempontból a Nike. Így a Nike kénytelen volt kreatív megoldást keresni, hogy leforgathassa az alábbi reklámot, amely mégis abban a színben tüntette fel, mintha szponzorálná az olimpiát.

De nem ez volt az első alkalom, amikor a Nike nem volt hivatalos szponzora a játékoknak.

Atlanta 1996

Ugyanez volt a helyzet, amikor a Nike szponzorálta Michael Johnson futót, aki egyedüliként megnyerte a 200 és a 400 méteres futást is. A hivatalos szponzor ugyan a Reebok volt, mégis mindenki a Nike-ra és az általuk Johnson számára készített aranyszínű cipőre emlékezett. A Nike-t még az is segítette a versenytárssal szemben, hogy a cipőjük felkerült a Time magazin címlapjára is, mivel Johnson a nyakában lógva viselte azt.

Ugyancsak Atlantában történt meg, hogy a Nike megvásárolta a város legtöbb elérhető, és az olimpiai helyszínekről könnyen látható hirdetési felületeit, hogy így kerüljön be "véletlenül" a különböző televíziós közvetítésekbe, vagy egyszerűen csak a versenyekre látogatók fejébe, mint "hivatalos" szponzor – anélkül, hogy kifizetné ennek valódi, tetemes költségét.

Az Olimpiai Bizottság külön nevet is adott a jelenségnek: Ambush marketing

A NOB szerint ugyanis, aki közvetlenül vagy közvetve megjelenik az olimpiai játékokkal kapcsolatban, annak fizetnie kell ezért, és minden olyan fél, aki ezt szerződés nélkül megteszi, megkárosítja őket, és jogtalan előnyhöz jut, kihasználva az olimpiai partnerséghez kapcsolódó elismerést és előnyöket.

Kedvenc reklámjaink az olimpiákról

Az egyik a Procter & Gamble reklámja, aminek a zenéje minden bizonnyal felcsendül valamennyiünk fülében. Igazán meghatóra sikerült a reklám, amely a londoni olimpiára készült.

Neked melyik a kedvenc, emlékezetes reklámod? Írd meg kommentben vagy nézd meg a többiek miket írtak!

Gyakori kérdések az Olimpia kapcsán

Milyen szerepet játszanak a szponzorok az olimpiai játékok finanszírozásában?

A szponzorok kulcsszerepet játszanak az olimpiai játékok finanszírozásában. A szponzorok által nyújtott támogatás lehetővé teszi az olimpiai bizottság számára, hogy megszervezzék és lebonyolítsák az eseményt. A szponzorok nemcsak pénzügyi támogatást nyújtanak, hanem termékeket és szolgáltatásokat is biztosítanak, amelyek elengedhetetlenek a játékok zavartalan lebonyolításához.

Hogyan tud egy márka szponzorként megjelenni az olimpián?

Ahhoz, hogy egy márka szponzorként megjelenhessen az olimpián, szerződést kell kötnie a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) vagy a rendező város szervezőbizottságával. Ezek a szerződések lehetővé teszik a márkák számára, hogy kizárólagos jogokat szerezzenek bizonyos kategóriákban, például élelmiszerek, italok, sporteszközök stb. A szerződések jelentős pénzügyi kötelezettségekkel járnak, de cserébe hatalmas globális láthatóságot biztosítanak a márkák számára.

Mi az ambush marketing és hogyan használják az olimpiák során?

Az ambush marketing, vagyis a gerilla-marketing, olyan stratégia, amelyben egy cég anélkül próbál meg társulni egy eseménnyel, hogy hivatalos szponzora lenne. Az olimpiák során ez gyakran úgy valósul meg, hogy egy cég kreatív reklámkampányokat indít, vagy olyan helyeken hirdet, ahol a nézők és a résztvevők biztosan találkoznak a márkával, még akkor is, ha az nem hivatalos szponzor. Az ambush marketing célja, hogy kihasználja az esemény népszerűségét és láthatóságát anélkül, hogy a hivatalos szponzori jogdíjakat kifizetné.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Pörgesd fel a webshopodat most!
Pörgesd fel a webshopodat most!

Pörgesd fel a webshopodat most!

Tudj meg még többet arról, hogyan tudod javítani a webshopod hatékonyságát és bevételtermelő képességét!
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences