Pinduoduo mint Temu klón

Jön az új TEMU klón: a Pinduoduo

Címkék:
Publikálva:
2024-07-21
Olvasási idő:
6
perc

Pinduoduo vonzza azokat az embereket, akik kedvezményeket és "leminősített költést" keresnek, mivel a fogyasztói vásárlások Kínában a gazdasági nehézségek közepette nemrégiben lelassultak.

Pinduoduo kezdetei és felemelkedése

Amikor a Pinduoduo, a kínai diszkont vásárlási alkalmazás, közel egy évtizede debütált, az Alibaba és a JD.com uralta Kína e-kereskedelmi piacát.

A Pinduoduo inkább egy trükknek tűnt, mint egy jövőbeli riválisnak. Ez egy játékgép, bevásárlóközpont és közösségi hálózat kombinációja volt. Fő vonzereje az volt, hogy alacsonyabb árakat kínált azoknak a vásárlóknak, akik másokat is toboroztak csoportos vásárlásokhoz. A felhasználók videójátékokkal tölthették az idejüket, vagy pénzt kereshettek, ha naponta bejelentkeztek az alkalmazás böngészésére.

Ma már senki sem veszi félvállról a céget.

Nemzetközi terjeszkedés: Temu

A Pinduoduo testvércége a Temu, a kedvezményes vásárlási alkalmazás, amely több tízmillió felhasználót szerzett Kínán kívül, beleértve az Egyesült Államokat is, ahol milliárdokat költ reklámra. Azok az amerikaiak, akik még nem használták a Temu-t, valószínűleg látták a Super Bowl reklámjait vagy Instagram posztjait.

A TikTokhoz hasonlóan a Temu egy nagyon sikeres kínai cég külföldi változata. Ahogy az Egyesült Államokban nőtt a népszerűsége, üzleti gyakorlatait is egyre több bírálat érte. A Kongresszus tagjai megkérdőjelezték, hogy biztosít-e csatornát az Egyesült Államok számára olyan termékekhez, amelyeket Kínában kényszermunkával állítanak elő. Kritikák érték a munkakörülményei és a szellemi tulajdonjogok betartásának hiánya miatt is.

Pinduoduo növekvő befolyása Kínában

Kínában a Pinduoduo is egyre nagyobb figyelmet kapott. Mint népszerű célpont az olcsó élelmiszerek és háztartási cikkek vásárlására, most már közeledik a JD-hez, Kína második legnagyobb online kereskedőjéhez a piaci részesedés tekintetében. Amikor tavaly rövid ideig megelőzte az Alibabát, mint az ország legértékesebb e-kereskedelmi cége, az Alibaba alapítója, Jack Ma belső memót küldött a cégének, amelyben arra kérte őket, hogy "változzanak és alkalmazkodjanak", hogy lépést tartsanak.

Múlt hónapban a PDD Holdings, a Pinduoduo és a Temu anyavállalata bejelentette, hogy éves bevétele 2023-ban majdnem megduplázódott, míg az Alibaba és a JD bevétele kevesebb mint 10 százalékkal nőtt. A cég az eredményt történelmének "döntő fejezetének" nevezte.

A Pinduoduo sikeresen kihasználta Kína egyik legnagyobb gazdasági kihívását: a fogyasztói költések lassulását és az élelmiszerárak csökkenését. Ahogy az ország növekedése lassult, a fogyasztók a "leminősített költés" életmódját választják, amely a Pinduoduo vásárlások köré épül.

Az e-kereskedelem változó arca Kínában

Amikor a Pinduoduo 2015-ben megjelent, Kína gyors növekedése az előző évtizedekben azt a hitet keltette, hogy a növekvő középosztály továbbra is bőségesen fog költeni.

Abban az időben az Alibaba egy szupermarketláncot nyitott, amely királyráblábakat, 30 éves single malt Scotch whiskyt és más luxuscikkeket árusított. A JD egy prémium márkáknak szánt e-kereskedelmi portált indított, amelyet Toplife-nak neveztek el.

"A legnagyobb hiba akkoriban az volt, hogy azt hittük, Kína megtelt középosztálybeli fogyasztókkal, és hogy ez a jövőben csak egyre feljebb fog menni," mondta Robert Wu, a Baiguan hírlevél szerkesztője, amely Kínára összpontosít.

Egy 2018-as interjúban a Pinduoduo alapítója, Colin Huang, aki most Kína második leggazdagabb embere, azt mondta, hogy nemcsak Kína újgazdagjait akarják kielégíteni, hanem azokat is, akik "Peking ötödik gyűrűjén" kívül élnek, egy közismert kifejezés az anyagilag küzdő emberekre, akik messze élnek Kína fővárosaitól.

A Pinduoduo és a Temu marketingjének összehasonlítása

A Pinduoduo és a Temu marketingje közötti különbségek jól tükrözik a két cég stratégiáját és célpiacait.

Pinduoduo:

  1. Közösségi vásárlás: A Pinduoduo egyik legnagyobb vonzereje a közösségi vásárlás lehetősége, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csoportos vásárlások révén alacsonyabb árakat érjenek el.
  2. Alacsony árak és széles választék: A Pinduoduo főként olcsó élelmiszereket és háztartási cikkeket kínál, ami vonzó azok számára, akik a költségek csökkentésére törekednek.
  3. Szoros integráció a WeChat-tel: A Pinduoduo szoros integrációja a WeChat-tel lehetővé teszi a könnyű megosztást és a felhasználók közötti kommunikációt, ami tovább növeli a platform népszerűségét.

Temu:

  1. Nemzetközi jelenlét: A Temu főként Kínán kívüli piacokra összpontosít, különösen az Egyesült Államokban, ahol agresszív marketing kampányokat folytat.
  2. Diverzifikált termékkínálat: A Temu ruházati cikkeket, szépségápolási termékeket és kütyüket kínál, amelyek vonzóak a nemzetközi vásárlók számára.
  3. Alacsony árak és promóciók: A Temu, akárcsak a Pinduoduo, alacsony árakat kínál, és gyakran veszteséggel értékesíti termékeit, hogy növelje a piaci részesedését.

A Temu marketingstratégiájáról és eredményeiről itt írtam korábban.

A Pinduoduo marketingstratégiája

A Pinduoduo marketingstratégiája a közvetlen kapcsolatokra épül a beszállítókkal, gazdákkal és gyártókkal, hogy alacsony árakat kínálhasson. A cég alacsonyan tartja a felhasználói és eladói díjakat, és elkerüli a nagy beruházásokat azáltal, hogy kiszervezi a logisztikát más cégeknek. Huang egykor azt mondta, hogy a Pinduoduo olyan akar lenni, mint a Facebook a vásárlásban, egy hely, ahol az emberek anélkül gyűlhetnek össze, hogy feltétlenül vásárolni akarnának.

A Pinduoduo sikerét követően a közösségi kereskedelem most már normává vált Kínában. Minden e-kereskedelmi alkalmazás élő vásárlást kínál influencerekkel, akik új termékeket tesztelnek és válaszolnak a felhasználói kérdésekre. Kína legnagyobb közösségi hálózatai is vásárlási célpontok lettek. Ide tartozik a Xiaohongshu, az ország Instagram verziója, és a Douyin, amelyet a ByteDance üzemeltet, és amely Kínán kívül a TikTok néven ismert.

Pinduoduo vonzereje: alacsony árak és könnyű visszatérítés

A Pinduoduo fő vonzereje a megdöbbentően alacsony árakban rejlik. Egy 2,5 kilogrammos doboz cseresznyeparadicsom körülbelül 1500 forintba kerül, de az ár feleződik, ha egy másik személy is csatlakozik a "csapat vásárláshoz." Egy tucat öt rétegű WC-papír ára 300 forint körül mozog. Mindkettőt ingyen szállítják.

A korai időkben a Pinduoduo tele volt hamisítványokkal. A cég agresszív lépéseket tett a probléma megoldására. A vásárlók, akik hamis árut kapnak, akár tízszeres pénzvisszatérítést is kaphatnak az eladótól. Az eladók kérdés nélkül visszatérítik a pénzt, ha a vásárló elégedetlen a termékkel.

Összefoglaló

A Pinduoduo az elmúlt évtizedben jelentős változásokat hozott a kínai e-kereskedelmi piacon. Az Alibaba és a JD.com uralma alatt debütáló alkalmazás kezdetben trükknek tűnt, de mára komoly versenytárssá vált. A Pinduoduo sikerét az alacsony árak és a közösségi vásárlás lehetősége alapozta meg, míg testvércége, a Temu, nemzetközi szinten terjeszkedik hasonló stratégiával. Mindkét cég marketingstratégiája a közvetlen beszállítói kapcsolatokra és az alacsony költségekre épül. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a két cég marketingjének különbségeit és hasonlóságait.

Gyakori kérdések és válaszok

Miért olyan népszerű a Pinduoduo Kínában?

A Pinduoduo népszerűsége az alacsony árakra és a közösségi vásárlási modellre épül. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csoportos vásárlás révén még kedvezőbb árakat érjenek el, és szoros integrációja a WeChat-tel megkönnyíti az ajánlatok megosztását és a kommunikációt.

Miben különbözik a Temu marketingje a Pinduoduotól?

A Temu marketingje főként a nemzetközi piacokra összpontosít, különösen az Egyesült Államokban. A Temu diverzifikált termékkínálatot és agresszív promóciókat kínál, míg a Pinduoduo Kínában az olcsó élelmiszerekre és háztartási cikkekre helyezi a hangsúlyt. Mindkét cég alacsony árakat és közvetlen beszállítói kapcsolatokat használ a piaci részesedés növelésére.

Hogyan kezelte a Pinduoduo a hamisítványok problémáját?

A Pinduoduo agresszíven lépett fel a hamisítványok ellen. A vásárlók, akik hamisított árut kapnak, akár tízszeres visszatérítést is kaphatnak az eladótól. Az eladók kérdés nélkül visszatérítést nyújtanak, ha a vásárló elégedetlen a termékkel.

Forrás: https://www.nytimes.com/2024/04/22/business/china-pinduoduo-temu.html#:~:text=Wirecutter-,The%20Chinese%20Site%20That%20Rewired%20Online%20Shopping,slowed%20recently%20amid%20economic%20rockiness.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences