Content design: amikor (végre) fordítva ülünk a lovon

Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
8
perc
content design

Hogyan használd a design-gondolkodást a tartalomstratégia kialakításában – és főleg: miért? 

Emlékszem, álltunk az erkélyen, nevetgéltünk, a service design kurzus tanulságaiból kiindulva idétlenkedtünk szakmailag, és a sok hülyeség után egyszer csak bemondtam:

content design.

Tartalom-tervezésre áthúzni az üzleti gondolkodásra tanultakat? Naná! Ha egy szolgáltatást tudunk a design-gondolkodás alapján újratervezni (service design), akkor pl. egy testvéri kapcsolatot is (sister design), egy közösséget is (community design), sőt, egy tartalmi ökoszisztémát is simán tudnánk!

Ugyanis a tartalommarketing maga is szolgáltatás (a valódi, beárazott és megvásárolható szolgáltatás előtt átadott ingyenes ízelítő). Ha tudjuk, mire is vágyik a közönségünk, mielőtt üzleti kapcsolatba lép velünk és vásárlóvá válik, ott, ahol még csak a tartalmainkkal ismerkedik, simán használhatjuk ebben a fázisban is a service design alapelveit.

Service design és tartalommarketing

A design-szemlélet ugyanis első körben kimegy megkérdezni a leendő használót: ugyan már, mi van a fejedben a témámmal kapcsolatban, milyen félelmek és vágyak dolgoznak benned, milyen mozgatórugók formálják a hozzáállásodat, jóval mielőtt vásárolnál tőlem?

Ha ezt alaposan megismertük, magát a terméket vagy szolgáltatást is másképp fogjuk tálalni a számára. De már a kontent is, amivel először találkozik, ugyanígy adhat válaszokat ezekre az előzetes, nagyon korai kérdéseire. Vagy építhetünk benne még korábbról problématudatot a tartalmi ökoszisztéma elemeivel. Vagy formálhatjuk a fejében az énmárkánkat. Vagy pozicionálhatjuk a brandünket a kategória legbarátságosabb képviselőjeként. Vagy akár legundokabb. Vagy leggyorsabb, vagy leglassabb. Amire szükség van. Lényegében varázspálcát fogunk a kezünkben.

---------------

Ha érdekelnek a service design alapvetései, olvasd el a meet agency – Ágoston László és Gurály Sára – cikksorozatát a Számlázz.hu PARK-ban, itt, itt és itt!

Ha érdekelnek hasonló sztorik, vagy írnál nekem, jelölj be Linkedin-en!

---------------

Fordítva a lovon? 

Biztos beszélgettél már cukrásszal, aki csak azért viszi a bizniszt, mert már a nagyapja is fagyit főzött a helyi gyerekseregnek, átvette a családi stafétát, de már rég mással foglalkozna, legszívesebben egy irodában punnyadna ahelyett, hogy a 25-szörös konkurenciával, szabályozásokkal, adókkal küszködik, és a francba kívánná a “legdivatosabb” ételallergiákat. 

Miközben olyan cukrásszal is találkozhattál már, aki “specialty süteményeket” kínál a pult alól, hogy törzsvevőként az elsők között kóstolhasd a vadiúj, kísérleti habcsókot, mert őrület, milyen jól sikerült… Megtalálod a különbséget? Nem, nemcsak a hangulatuk. Egyikük hátrafelé nyilazva, fordítva ül a lovon – méghozzá az, amelyik múltba révedve ábrándozik a régi szép időkről, amikor a vevő azt kapta, ami volt (nem pedig azt, amire vágyott), és amikor a szolgáltató még szívességet tett, nem pedig szolgálatot.

Mi végre megfordulhatunk a lovon, és tekinthetünk előre is akár: meghallgathatjuk, hogy aki bejön hozzánk, mit kér, sőt, azt is kitaláljuk, hogy aki majd holnap betér, ő mire fog vágyni. Hogyan találjuk ki? Na, erre való design módszertan, az empátia alapú megközelítés és a számtalan kutatási lehetőség. Beszélgess a vevőddel, a leendő megrendelőddel, és azt is megtudod tőlük, hogy a helyi újságban milyen egyszerű kiflireceptet tegyél közzé, csak azért, hogy a következő pisztáciás croissant-jukat már nálad fogyasszák el!

Perszónakutatás a content design-ban

Mindez egy kis kutakodást igényel. Lássuk a legfontosabb lépéseket!

  1. Célcsoport (pontos!) kijelölése
    Először is meg kell határoznunk, hogy valójában ki tartozik a célcsoportunkba. Ha helyi cukrászdát üzemeltetünk, a másik-helyi újságban nem kell egész oldalt vásárolnunk a kiflireceptünknek, csak a közeliben. Ha a “divatos” gluténérzékenyeket is kiszolgáljuk, módosított elkészítési javaslatot is érdemes mellékelnünk. 
  1. Mire vágynak a mi leendő vevőink?
    Aztán tudnunk kell, hogy valójában sütnek-e otthon a kedves helyi népek, vagy kizárólag a boltban szerzik be a szénhidrátot: ha nincs ilyen ambíciójuk, viszont gyakran fogyóznak, inkább az egészséges alapanyagokról cikkezz nekik! 
  1. Hol éred el őket?
    Helyi lap, vagy Insta legyen inkább? Ezt is megmondja a perszónakutatás. Tedd fel közönséged tagjainak a megfelelő kérdéseket, és halld is meg a válaszokat! Innentől szép lassan már content design, amit művelsz: nem vaktában dumálsz a (tévesen kiválasztott) mindenféle social csatornán, hanem a közönséged érdeklődésére épített tartalmi ökoszisztémát hozol létre, lépésről lépésre, türelmes hetek-hónapok alatt. Persze alapos és gondos méréssel, finom-(sic!)-hangolással, bátor kísérletezéssel. Mert ehhez kitartás is fog kelleni, és sok-sok, méghozzá nagyon sok idő. Napi, heti, havi, éves szinten. 

És hogy megéri-e?

Igen. És nézzünk rá egy gyakorlati példát!

Kedvenc példám a Számlázz.hu tartalommarketing-aktivitása, amit öt évig terveztem és végeztem, természetesen szuper külsős-belsős csapat közreműködésével. 

  • YouTube-videókban először is sikeres vállalkozókat mutattunk, akik már ezt az online számlázót választották – de nem a cucc funkcionalitásáról meséltek nekünk, hanem a saját vállalkozásukról. Így mindenkinek sokkal érdekesebb volt a tartalom: könnyebben azonosult a néző a beszélővel, a beszélő a márkánkkal.

  • Facebook-on, Instán csapat-aktivitásokat mutattunk meg, például a közös reggeliket, vagy a sikereink megünneplését, amiből egy szerethető cég képe épült. Így új munkatársakat találni is egyre könnyebb lett, de az ügyfelek is könnyebben azonosultak “kedvenc” szolgáltatójukkal.

  • Élőben, személyesen is lehetett velünk találkozni, ahol szintén forgattunk és fotóztunk bőven. A tematikus – pl. vendéglátós, alkotóművész vagy akár fenntarthatóságról szóló – műhelyeken pedig beszélgettünk vállalkozói kihívásokról, és persze a sikeres megoldásokról.

A tartalmi ökoszisztéma apró, de fontos elemekből hatalmas rendszer állt össze – úgyhogy mára, amikor csak úgy spontán “online számlázót” mondok, azonnal jön a válasz, “ja, hogy a Számlázz.hu”!

Sok víz lefolyt azóta a Dunán. Ma már kisebb cégeknek is át tudjuk adni a tudást, amivel értékes tartalmakat hozhatnak létre és tehetnek elérhetővé a közönségük számára. És hogy miért érdemes ezt tenniük? Mert ha ebbe az építkezésbe invesztálnak, stabil, megbízható, szerethető márkát építhetnek maguk köré: ez fémjelzi a termékük, szolgáltatásuk értékét, és ez a munka sokszorosan visszahozza az árát. Ha más nem is bizonyítja ezt, akkor nézzük csak akár az előbb említett online számlázót: ma már 700 ezer (!) hazai vállalkozást szolgál ki, az akkori hét-, majd hetvenezerhez képest. Természetesen nincs mindez digitális marketingstratégia nélkül, mert hirdetni a mégoly szuper tartalmakat is muszáj, de ha van mit hirdetni: lényegesen könnyebb a kollégák dolga is… 🙂

Összefoglalás

Tervezd okosan a tartalmi ökoszisztémád a leendő vásárlóid fejében keringő kérdések köré: kérdezd meg tőlük, mi foglalkoztatja őket a témáddal kapcsolatban! Amit elárulnak egy jól összerakott kutatás során, az a te legértékesebb kontent-kincsed, a következő néhány évben is akár. Kell elé marketingstratégia, kell utána hirdetés, és persze kell nulladik körben a szuper termék vagy szolgáltatás, amiről mindez szól, de a lovon helyesen ülő lovas messzebbre lát, és tovább is ér, mint a szamara mellett kutyagoló vándor... Válassz, és persze beszélgessünk, ha térképre lenne szükséged az utazáshoz! 🙂

Gyakori kérdések

Mi az a Content Design?

A content design az angolszász nyelvhasználatban a UX/UI tervezés során a felhasználói felületen megjelenő tartalmak kialakítását jelenti. “Problémák megoldásának ügyfélközpontú megközelítése úgy, hogy a közönségének a szükséges információt akkor és úgy nyújtja, amikor szüksége van rá. A kifejezést Sarah (Richards) Winters a Content Design London alapítója és a tartalomtervezés szakterület vezetője alkotta meg az Egyesült Királyságban.

Szeszlér Vera (aki Budapesten alkotta meg a contentdesign.hu-n részletesen tárgyalt tartalomdesign fogalmát) a tartalommarketing startégiai módszertanát, a service design elvei szerinti tartalomstratégia-tervezést érti alatta.

Mi az a tartalommarketing?

A tartalommarketing stratégiai kommunikációs gondolkodásmód, amelyben annak megfelelően készítünk (főleg digitális) tartalmakat, hogy tudjuk: a közönségünk (köztük a leendő vásárlóink) érzékelése velünk kapcsolatban nagyban függ a számukra hitelesen, megfelelő formában, helyen és időben átadott megfelelő információktól. 

Hogyan használd a perszónakutatást a marketingstratégiádban?

Ha szeretnéd, hogy a megfelelő emberek a megfelelő helyen és időben (a megfelelő mennyiségben) jussanak el a weboldaladra, vagy a boltodba, oda kell őket juttatnod. Honnan érkeznek? Mire kíváncsiak a témáddal kapcsolatban, mielőtt megérkeztek volna? Mi van a fejükben, mielőtt egyáltalán tájékozódni kezdenének rólad? Erre válaszol a perszónakutatás, melynek első lépése a kommunikációs perszónáid meghatározása, a többi pedig a minél alaposabb megismerésük…

További alapfogalmakról olvass többet a content design blogon!

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Szeszlér Vera

Szeszlér Vera

Tartalomdesigner

Tartalommarketinges, kommunikációs tanácsadó, design-fókuszú kontent stratéga, a content design alapítója. Jellemzően SaaS-cégekkel dolgozik, és meggyőződése, hogy az értékes tartalom a közönségünk, az üzleti céljaink és a közös inspiráció metszetében keletkezik.

Amikor épp nem gondolat-magokat ültet, szívesen kertészkedik, bringázik, és így tovább.

Olvass még tőle a content design blogon, vagy a Számlázz.hu felületein!

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm