Age of Empires II. tanulságok a vállalkozásépítéshez

Címkék:
Publikálva:
2024-03-19
Olvasási idő:
7
perc
Age of Empires 2 a vállalkozásfejlesztésben

Sokszor a legjobb ráeszmélések nem is válllakozásfelesztő vagy motivációs videókból jönnek, hanem különböző felismeréséből és ráeszmélésekből a kedvenc hobbinkból.

Mi az az Age of Empires II?

Az Age of Empires II egy középkori stratégiai videojáték, amelyet az Ensemble Studios fejlesztett és a Microsoft adott ki 1999-ben. A játék az Age of Empires sorozat második része, és a középkorban játszódik, lehetővé téve a játékosok számára, hogy különböző civilizációkat válasszanak és fejlesszenek.

A játékosok építhetnek városokat, gazdasági és katonai egységeket képezhetnek ki, és harcolhatnak vagy kereskedhetnek más civilizációkkal. Az Age of Empires II híres a mély stratégiai elemekről, a különböző játékmódokról. A játékot kritikusok és játékosok is nagyra értékelték, és az évek során több kiadása és frissítése jelent meg, beleértve az HD és a Definitive Edition változatokat is, amelyek modern grafikával és további tartalommal bővítették az eredeti játékélményt.

Win Condition

Kezdjük rögtön a végével. Nyertes feltételek - tehát, milyen körülmények között gondolhatod úgy, hogy képes vagy megnyerni az adott helyzetet vagy csatát? Ha nem vagy tisztában ezzel, akkor már eleve hátrányban vagy. Lehet, hogy a játék annyira gyors tempójú, hogy alig marad időd megfontolni a helyes stratégiát, esetleg már úgy érzed, vesztésre állsz, de ha a játék folyamán folyamatosan arra koncentrálsz, hogy milyen módon szerezheted meg a győzelmet, milyen lehetőségeid vannak a nyerésre, akkor már jóval előnyösebb pozícióban vagy.

Mint vállalkozó, természetesen mindig mindenkinek előnyös megoldásokat keresek, és bár néha még mindig kissé naivnak érzem magam, rájöttem, hogy ez egy bizonyos mértékig a személyiségem része, így már elfogadtam. Mindazonáltal, amíg csak lehet, igyekszem a mindenkinek előnyös, win-win helyzeteket szem előtt tartani.

Good/Bad Execution

Ez sem annyira összetett fogalom, mégis sokat lehet belőle tanulni. Hiszen előfordulhat, hogy szuper WIN CONDITION-öd van, azonban mégis egy BAD EXECUTION-nel elrontasz mindent. Ugyanígy, megfelelő és okos SHORTCUT-okat vágva, GOOD EXECUTION-nel, elég kedvező helyzeteket lehet teremteni a játékban is. Ott meglepni az ellenfelet, vagy olyan egységekkel, amire nem számít. (Például az egyik kedvenc pályám, a Black Forest, ahol az erdőt átvágva lehet ilyen nem kellemes meglepetéseket okozni).

A való életben, a marketingben ugyan így vannak hasonló helyzetek, elég csak arra gondolni, hogy "tavaly azt mondtad, majd TODAY".

Counter Units

Az összes hasonló játék, így az Age of Empires 2 is úgy van felépítve, hogy bizonyos egységek igen erős bónusszal rendelkeznek más egységek ellen, azaz kifejezetten hatásosak ellenük. Például a pikások a lovas egységek ellen, a puskások a páncélzottak ellen.

Valahol talán a gerilla marketing is ilyen, vagy tekinthető analógiának, ha nem tudsz síkra szállni mert egyszerűen nincs akkora büdzséd, mint a konkurens márkának, akkor egyszerűen olyan megoldást kell találod, ami a saját javadra fordítani az adott szituációt.

Good Composition

Ez magáért beszél, de érdemes végiggondolni játékos szemmel. Egy jó kompozícióban, az ellenfeled katonái, előnyei ellen megfelelően tudsz védekezni, költséghatékonyan.

A való életben azt hoznám fel példaként, ha a folyamatid megfelelően vannak felépítve, akkor azok képesek egymást erősíteni, így jó szinergiák alakulnak ki. Most én is így építem a személyes márkám és a hozzá kapcsolódó weboldalt, a YouTube csatornámat, és a Linkedin profilomat.

Unhealthy Economy // Floating Resources

Az Age of Empires-ben is, két oldala van a játéknak, az egyik a gazdaság, a másik a hadászat. Alapvetően a másikat le kell győzni ahhoz, hogy nyerj - bár ez a játékban és az életben sem mindig szükségszerű - ehhez pedig megfelelő gazdasági háttér szükséges. Ezt úgy tudjuk létrehozni, hogy erőforrás termelő robotokat, ez esetben embereket, parasztokat készítünk. Amennyiben a gazdaságunk nem megfelelő mennyiségben állít elő nyersanyagokat, valamiből keveset, valamiből meg nagyon sokat, amit esetleg nem is használunk fel, azt hívjuk FLOATING RESOURCES-nak azok a nyersanyagok állnak bent a raktárakban, nem használjuk őket, haszontalanok.

Ehelyett törekedni kell a nyersanyagok megfelelő felhasználására, ami jelen esetben a gazdaságunk fejlesztése és a hadsereg készítése - a győzelem érdekében.

ECO Power / ECO Balance

Ez tulajdonképpen az előző fordítottja, az ideális helyzet, amikor olyan nyersanyagokat, olyan mennyiségben állítunk elő, ami ideális a számunkra.

Ilyen "nyersanyag" lehet a vállalkozásunkban, a munka, az ügyfél/megrendelés, az idő, és a pihenés-feltöltődés - hiszen ez utóbbira is szükség van, az első három nyersanyag, erőforrás megfelelő és egészséges felhasználásához.

Fishboom*

A játékban vizes pályákon vagy a már emlegetett Black Forest pályán különösen "nagyot lehet menni" a FISHBOOM nevű taktikával. Ilyenkor a TC-ből parasztokat gyártunk, ahogy mindenki más is, viszont ezzel párhuzamosan építünk kikötőt és belőle halászhajókat, így a halászhajók ételt, a parasztok fát készítenek, nem csak a TC-ből építünk gyártó egységeket, hanem a kikötő(k)ből is, így gyorsabban tudjuk felépíteni a gazdaságunkat.

*Remélem sikerül fishboomingolnom a magyar szabadúszó marketinges piacot.

Castle Drop // Forward Castle

Van egy pofátlan, domináns "move", amikor egy várat építünk az ellenfél városához, ennek a még szemtelenebb módja, amikor a TC-je mellett tesszük ezt. Ez egy sok szempontból kockázatos és sok erőforrást (a vár költsége, az emberek odagyaloglásáva járó és a vár felépítésére szánt idő) igénylő megoldás, azonban, ha sikerül, az ellenfél gazdaságának nagy részét kényszerítjük inaktivitásra, és arra, hogy elhagyja azt.

Ehhez hasonló megoldás a TC drop, vagy a Douching, amikor még az első korszakban a TC-nket költöztetjük át és építjük fel az ellenfél mellett, ez sokszor váratlanul éri a másikat, és így magunkhoz tudjuk ragadni a győzelmet.

Counter Units

Nagyon fontos, hogy megfelelő egységeket használjunk az harcokban, hiszen bizonyos egységek különböző módon vannak specializálva, egyik erre jó, a másik arra. Ahogy a való életben is, bizonyos eszközök, megoldások erre, mások pedig másra jók, nem érdemes gyúrófával nekiállni fát vágni, mert könnyen nem fog sikerülni a tervünk.

Sok magyar vállalkozásnál látom azt, hogy nem a megfelelő eszközöket használják, vagy nem a megfelelő módokon a céljuk elérésére és így rengeteg energiát égetnek el a fa nem szakszerű módon való kivágása.

Bad Fight vs Good Fight

Az előzőhöz kapcsolódik ez a kifejezés, hiszen részt vehetünk jó és rossz csatákban is. Hogy ez melyik, nagyban függ attól milyen eszközöket (katonákat) viszünk be a csatába (miket állítanak használatba a marketingük, vállalkozásunk fejlesztése kapcsán). Ha megfelelő eszközöket használunk, akkor könnyen felülkerekedhetünk az adott szituációban, ha nem, akkor nagyobb veszteségeknek nézünk elébe, fontos, hogy ezt megfelelően hamar felismerjük.

Összefoglalás

A legjobb ráeszmélések gyakran a kedvenc hobbijainkból származnak, nem csak a vállalkozásfejlesztési videókból. A győzelem feltételeinek (Win Condition) ismerete, a kivitelezés minősége (Good/Bad Execution), az ellenfelekkel szembeni előnyöket kiaknázó stratégiák (Counter Units), az erőforrások hatékony felhasználása (Unhealthy Economy, ECO Power/Balance), és merész, innovatív lépések (Castle Drop) mind fontosak a sikerhez. Ezek a koncepciók nemcsak a játékokban, hanem a vállalkozások világában is alkalmazhatóak, ösztönözve a kreatív és stratégiai gondolkodást, hogy a legtöbbet hozzuk ki minden helyzetből.

Marketing és üzletfejlesztés tanácsadás

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha nem vagy biztos benne, hogy merre fejleszd tovább a marketinged, nézd meg ezt az esettanulmányomat, hogy milyen előnyökkel járhat egy ideiglenes marketing menedzser a csapatodban.

Vagy lehetőség van egyéni KKV mentorálására is, ezzel kapcsolatban írj bátran a Linkedin oldalamra!

- -✁- - - - - -  - - - - -

Gyakori kérdések

Mi a "Win Condition" jelentősége a vállalkozásokban?

A "Win Condition" egy olyan állapot vagy helyzet meghatározása, amelyben a vállalkozás sikeres lehet. Ismerete kulcsfontosságú, mivel segít fókuszálni azokra a célokra és stratégiákra, amelyek a siker eléréséhez szükségesek.

Hogyan hasonlítható a "Good/Bad Execution" a vállalkozás világához?

A "Good/Bad Execution" a kivitelezés minőségére utal, ami döntő fontosságú a vállalkozás sikerében. Jó kivitelezés esetén a megtervezett stratégiák sikeresen valósulnak meg, míg rossz kivitelezés a lehetőségek elszalasztásához vezet, akárcsak a játékokban.

Milyen szerepe van az "ECO Power/Balance" fogalmának a vállalkozásokban?

Az "ECO Power/Balance" az erőforrások optimális elosztását és felhasználását jelenti, ami a vállalkozásokban az egészséges gazdasági működés alapja. Megfelelő egyensúly nélkül a vállalkozás nem tud hatékonyan működni, és nem képes fenntartani a növekedést hosszú távon.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Ez is érdekelhet:

Olvass tovább hasonló témában!
No items found.

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
No items found.
No items found.