Neurodiverzitás és vállalkozás

Neurodiverzitás és vállalkozás: előnyök, kihívások és stratégiák ADHD-s vállalkozóknak

Címkék:
Publikálva:
2024-08-08
Olvasási idő:
4
perc

Diszkrimináció a neurodivergens alapítókkal szemben

A kutatás kimutatta, hogy a neurodivergens alapítók jelentős része tapasztal diszkriminációt. Szinte minden válaszadó beszámolt valamilyen szintű diszkriminációról neurodiverzitása miatt. A válaszadók 48%-a rendszeresen vagy mindig szembesül diszkriminációval, míg csak 4% mondta, hogy soha nem tapasztalt ilyet. Emiatt nem meglepő, hogy a neurodivergens alapítók 78%-a elrejti neurodiverzitását üzleti helyzetekben, hogy elkerüljék az előítéleteket.

Neurodiverzitás és az üzleti világ megértése

A neurodiverzitás megértése az üzleti világban még mindig hiányos. A válaszadók közel fele (48%) úgy véli, hogy az üzleti közösség megfelelő szinten érti a neurodiverzitást, azonban több mint egyharmad (35%) nem ért egyet ezzel, köztük 12%, akik határozottan úgy gondolják, hogy az üzleti világban nincs megfelelő megértés.

Neurodiverzitás hatása a vállalkozásokra

A neurodivergens alapítók túlnyomó többsége (67%) úgy gondolja, hogy neurodiverzitásuk jobb üzletemberré teszi őket. Számos feladat, például a kreatív gondolkodás és a marketing, könnyebbé válik neurodiverzitásuk miatt. Azonban a koncentráció például nehezebbé válhat, mivel a válaszadók 48%-a szerint neurodiverzitásuk megnehezíti a feladatokra való összpontosítást.

Munkanélküliség és vállalkozói út

A neurodivergens egyének gyakran küzdenek a hagyományos munkahelyi környezetben való boldogulással, ami sokakat arra késztet, hogy saját vállalkozást indítsanak. Az Office for National Statistics adatai szerint az autizmussal élők foglalkoztatási aránya mindössze 29%, míg a nem fogyatékkal élő népesség esetében ez az arány 82%. A kutatásunk szerint a neurodivergens alapítók 66%-a küzdött azzal, hogy neurodiverzitása miatt munkát találjon, mielőtt saját vállalkozást indított volna.

Tanácsok neurodivergens vállalkozóknak

A neurodivergens alapítóknak szóló tanácsok közé tartozik, hogy lássák neurodiverzitásukat előnyként, törekedjenek a haladásra a tökéletesség helyett, és kiszervezzék azokat a feladatokat, amelyekkel kényelmetlenül érzik magukat. Az alapítók 59%-a javasolja, hogy neurodiverzitásukat lássák előnyként, és 58%-uk támogatja a haladásra való törekvést a tökéletesség helyett.

Összefoglalás

A neurodiverzitás nem lehet akadály a vállalkozói sikerhez. Bár sok kihívással jár, a neurodivergens alapítók úgy vélik, hogy különleges nézőpontjuk és készségeik előnyt jelenthetnek. Fontos, hogy a társadalom továbbra is támogassa és elismerje a neurodiverzitás előnyeit a vállalkozói világban. A kutatás rávilágít arra, hogy bár még sok munka van hátra, a változás lehetséges, és a neurodiverzitás nem akadály, hanem lehetőség a sikerre.

Módszertan

A kutatást a Censuswide végezte 502 neurodivergens vállalkozó megkérdezésével az Egyesült Királyságban, 2023. december 29. és 2024. január 9. között. A kutatás az ESOMAR elvein alapul és a Brit Piackutató Tanács tagjai végzik.

Hallgass bele ADHD-s vállalkozói podcast sorozatomba

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha magadra ismertél, vagy csak szeretnél nyitottabban gondolkodni ezekben a témákban, esetleg vezetőként szeretnél többet tudni erről a témáról, hallgasd meg az ADHD-s vállalkozókról készült mini podcast sorozatomat a YouTube csatornámon, vagy nézd meg őket a weboldalamon!

Kérdésed lenne? Írj  LinkedIn-en!

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Milyen előnyöket jelenthet a neurodiverzitás egy vállalkozásban?

A neurodiverzitás, például az ADHD vagy autizmus, számos előnnyel járhat, beleértve a kreatív gondolkodást, innovációt, energiát és rugalmasságot. Ezek a tulajdonságok különösen értékesek lehetnek a vállalkozói világban, ahol a gyors alkalmazkodás és újszerű megoldások keresése kulcsfontosságú.

Hogyan kezelhetik a neurodivergens vállalkozók a koncentrációs nehézségeket?

A koncentrációs nehézségek kezelése érdekében a neurodivergens vállalkozók strukturált környezetet alakíthatnak ki, napi rutinokat állíthatnak be, technológiai eszközöket használhatnak a feladatok nyomon követésére, és feladatokat delegálhatnak. Rendszeres szünetek tartása és a mentális egészségre való odafigyelés szintén fontos.

Miért indítanak sok neurodivergens egyén saját vállalkozást?

Sok neurodivergens egyén azért indít saját vállalkozást, mert nehézségeik vannak a hagyományos munkahelyeken való boldogulásban. Az önálló vállalkozás lehetővé teszi számukra, hogy saját munkakörnyezetet alakítsanak ki, jobban kihasználják erősségeiket, és elkerüljék a munkahelyi diszkriminációt és korlátozásokat.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!
Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

Juttassuk új szintre a podcastedet, csatornádat!

A kurzus segítségével megértheted, hogy juttathatod el még több emberhez a podcast vagy YouTube csatornádat!
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences