Széndioxid kibocsátási adatok gyűjtése

A CSRD és a fenntarthatósági jelentések új dimenziói 2024-től

Címkék:
Publikálva:
2024-04-29
Olvasási idő:
4
perc
  1. január 1-jével a vállalati világ számára új kihívásokat és kötelezettségeket hoz az Európai Unió Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) rendelete. Ez a lépés jelentős változást jelent a fenntarthatósági jelentéstétel terén, mivel az új szabályozás nem csupán a klíma kapcsolatos adatokra összpontosít, hanem szélesebb körű ESG (Environmental, Social, Governance - Környezetvédelmi, Szociális, Vállalatirányítási) tevékenységek átfogó bemutatását követeli meg a vállalatoktól.

A CSRD hatóköre és következményei

A CSRD becslések szerint több mint 50 000 vállalatot érint világszerte, beleértve az EU-n kívüli több mint 10 000, köztük 3 000 amerikai vállalatot is. Ez a széleskörű hatály biztosítja, hogy a fenntarthatósági jelentéstétel globális szinten egységesített és átfogó legyen.

Túlmutat a klímajelentésen

A CSRD 12 különböző ESG témakör közzétételét írja elő, ami jelentős mértékben bővíti a jelentéstételi követelményeket a hagyományos klíma- és környezetvédelmi adatokon túl. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a vállalatok teljes körű képet adjanak fenntarthatósági teljesítményükről, beleértve a társadalmi és vállalatirányítási aspektusokat is.

Adatgyűjtés és beszállítói lánc

A CSRD előírja, hogy a vállalatoknak nem csak saját tevékenységeikről, hanem beszállítóik fenntarthatósági teljesítményéről is adatokat kell gyűjteniük. Ez a követelmény jelentősen növeli a jelentési terhet, de egyben lehetőséget is kínál a vállalatok számára, hogy átfogóbb képet kapjanak ellátási láncuk fenntarthatósági teljesítményéről.

Globális hatás és GDPR-hez hasonló következmények

A CSRD globális hatású lesz, hasonlóan a GDPR-hoz, mivel a beszállítók közvetett jelentési kötelezettsége miatt a vállalatoknak világszerte meg kell felelniük az új EU-s szabályozásnak. Ez a kötelezettség növeli a transzparencia szintjét, de egyúttal kihívásokat is jelent a vállalatok számára a megfelelő adatgyűjtés és -kezelés terén.

Scope 3 széndioxid kibocsátási adatok gyűjtése

A 2024-es év kiemelt fókusza a Scope 3 széndioxid kibocsátási adatok gyűjtése lesz, amely magában foglalja a vállalatok teljes értékláncának kibocsátását, a beszállítóktól kezdve az ügyfelekig. Ez a követelmény rávilágít arra a szükségességre, hogy a vállalatok szélesebb körben vizsgálják meg és csökkentsék környezeti lábnyomukat.

Összefoglalás

A CSRD bevezetése a fenntarthatósági jelentéstétel új korszakát jelenti, amely komplex kihívások elé állítja a vállalatokat, de egyben lehetőséget is kínál a fenntarthatósági teljesítmény javítására és a transzparencia növelésére. Ahogy a vállalatok 2024-re készülnek, létfontosságú lesz a proaktív hozzáállás, a belső folyamatok optimalizálása és a beszállítói láncok szorosabb ellenőrzése. A CSRD nem csak egy újabb jelentéstételi kötelezettség, hanem egy lépés afelé, hogy a vállalatok valódi változást hozzanak a fenntarthatóság terén, és pozitívan járuljanak hozzá a globális kihívások megoldásához.

Gyakori kérdések

Hány vállalatot érint globálisan a CSRD rendelet, és milyen széles körű a hatálya?

A CSRD rendelet becslések szerint több mint 50 000 vállalatot érint világszerte, beleértve az EU-n kívüli több mint 10 000, köztük 3 000 amerikai vállalatot is. Ez a széleskörű hatály biztosítja, hogy a fenntarthatósági jelentéstétel globális szinten egységesített és átfogó legyen.

Milyen új követelményeket vezet be a CSRD a fenntarthatósági jelentéstétellel kapcsolatban?

A CSRD 12 különböző ESG témakör közzétételét írja elő, jelentősen bővítve a jelentéstételi követelményeket a hagyományos klíma- és környezetvédelmi adatokon túl. A rendelet azt is előírja, hogy a vállalatoknak beszállítóik fenntarthatósági teljesítményéről is adatokat kell gyűjteniük, ami növeli a jelentési terhet, de egyúttal lehetőséget is kínál az ellátási lánc fenntarthatósági teljesítményének átfogóbb képének megismerésére.

Milyen kihívásokkal és lehetőségekkel jár a CSRD rendelet bevezetése a vállalatok számára?

A CSRD rendelet bevezetése komplex kihívások elé állítja a vállalatokat, mint például a megfelelő adatgyűjtés és -kezelés, valamint a beszállítói lánc fenntarthatósági teljesítményének értékelése. Ugyanakkor lehetőséget kínál a vállalatok számára a fenntarthatósági teljesítmény javítására, a transzparencia növelésére és a hosszú távú pénzügyi stabilitás elősegítésére. A Scope 3 széndioxid kibocsátási adatok gyűjtésének követelménye rávilágít arra a szükségességre, hogy a vállalatok szélesebb körben vizsgálják meg és csökkentsék környezeti lábnyomukat, hozzájárulva ezzel a globális fenntarthatósági célok eléréséhez.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Tippek webshop tulajdonosoknak
Tippek webshop tulajdonosoknak

Tippek webshop tulajdonosoknak

Ezekkel növelheted a webshopod sikerességét, forgalmát! Nézd meg ezt az 5 ingyenes tippet! Töltsd le most!
Érdekel / Letöltöm
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek
Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Konverzió optimalizálás gyakorlati tippek

Íme 50 tipp, ami webshop tulajdonosoknak szuper, de könnyedén hasznát veheted akkor is, ha céges weboldalad van.
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences