10 chatGPT trükk

10 trükk, hogy valóban hatékonyabban használd a ChatGPT-t!

Címkék:
Publikálva:
2024-05-06
Olvasási idő:
4
perc

A ChatGPT egy lenyűgöző eszköz, amelyet számos módon lehet használni, legyen szó beszélgetésről, információ keresésről, vagy akár tartalomgenerálásról. Azonban a ChatGPT hatékony használatához érdemes megismerni néhány trükköt, amelyekkel jobban kihasználhatjuk a rendszer képességeit. Íme 10 tipp, amelyek segítenek optimalizálni a promptokat és javítani a kapott válaszok minőségét.

1. Legyél egyértelmű és specifikus

A pontos és részletes kérdések segítenek a ChatGPT-nek abban, hogy releváns és konkrét válaszokat adjon. Például a "Mik a legjobb SEO gyakorlatok 2024-ben?" kérdés sokkal célzottabb, mint a "Mit kell tudni a SEO-ról?".

2. Használj kulcsszavakat

A kérdésedben használt kulcsszavak segíthetnek a ChatGPT-nek gyorsabban azonosítani a kérésed lényegét. Például, ha egy táblázatot szeretnél készíteni, használd a "táblázat", "oszlopok", "sorok" kifejezéseket.

3. Strukturált formátum kérése

Ha konkrét formátumra van szükséged, például listára, táblázatra vagy összefoglalóra, akkor ezt egyértelműen jelezd. Például: "Kérlek, foglald össze táblázatos formában a 2024-es marketing trendeket".

4. Kérj példákat

A példák kérésével könnyebben érthetővé és alkalmazhatóvá válik a kapott információ. Példa kérdés: "Adnál példákat interaktív marketing technikákra?"

5. Limitáld a válasz hosszát

Ha rövid választ szeretnél, jelezd ezt a kérésben. Például: "Kérlek, adj egy rövid, 100 szóban megfogalmazott választ arra, hogy mi a digitális marketing előnye."

6. Használd a folytatásos kérdéseket

Kezdd a beszélgetést egy általános kérdéssel, majd mélyítsd el a témát folytatásos kérdésekkel. Ez segít finomítani a válaszokat és pontosabb információt szerezni.

7. Kérj összehasonlítást

Amikor több opció között vacillálsz, kérj összehasonlítást a ChatGPT-től. Például: "Összehasonlíthatnád a Google Ads és a Facebook hirdetések előnyeit?"

8. Használj időkeretet

Az időkeret megadásával relevánsabb és időszerűbb válaszokat kaphatsz. Például: "Mik lesznek a legfontosabb technológiai trendek 2025-ben?"

9. Kérj forrásokat

Bár a ChatGPT nem képes közvetlen hivatkozásokat biztosítani, kérhetsz tőle, hogy ajánljon forrásokat vagy további olvasnivalót. Például: "Milyen könyveket ajánlanál digitális marketing témában?"

10. Kérj lépésről-lépésre útmutatást

Ha valamilyen folyamatot vagy tevékenységet szeretnél megérteni, kérj lépésről-lépésre útmutatást. Ez különösen hasznos lehet, ha új készségeket szeretnél elsajátítani.

Összefoglaló

A ChatGPT hatékony használata nemcsak arra korlátozódik, hogy megfelelő kérdéseket tegyünk fel, hanem arra is, hogy pontosan és hatékonyan kommunikáljuk igényeinket és elvárásainkat. A fent említett trükkök alkalmazásával javítható a kapott válaszok minősége és relevanciája, ami lehetővé teszi, hogy maximálisan kihasználjuk ezt a lenyűgöző technológiát.

A mesterséges intelligencia használata a mindennapokban

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy milyen módon tudja gyorsítani és hatékonyabbá tenni a mindennapjaidat a mesterséges intelligencia, akkor érdemes megnézned a ChatGPT magyarul kurzusomat. Vagy követned a LinkedIn oldalamat, ahol rendszeresen írok mesterséges intelligencia témákról is. Ha pedig többet olvasnál ebben a témában, nézd meg a kreatív SEO AI alapú megoldások oldalamat, illetve a vállalatoknak szóló mesterséges intelligenciával foglalkozó gyűjtőoldalamat.

- -✁- - - - - -  - - - - - 

Gyakori kérdések

Hogyan tudok a ChatGPT segítségével gyorsan információt szerezni egy adott témáról?

A leggyorsabb módja annak, hogy információt szerezz a ChatGPT-vel, ha konkrét és jól meghatározott kérdéseket teszel fel. Például, ha egy adott témáról szeretnél többet megtudni, specifikus kérdésekkel közelítsd meg a témát, használj kulcsszavakat, és kérd, hogy a választ összefoglalva, listákban vagy pontokban kapd meg.

Mit tehetek, ha a ChatGPT által adott válasz túl általános?

Ha a válasz túl általános, próbáld meg részletesebben megfogalmazni a kérdésedet vagy adj meg további kontextust. Kérhetsz példákat, esettanulmányokat, vagy kérdezhetsz konkrétabban egy-egy aspektusáról a témának. Ezzel segítheted a modellt, hogy pontosabb és relevánsabb választ adjon.

Milyen módon kérhetek ChatGPT-től összehasonlító információt?

Összehasonlító információ kéréséhez egyértelműen határozd meg, mely szempontok szerint hasonlítsa össze a lehetőségeket. Például, ha két technológia előnyeit és hátrányait szeretnéd összevetni, specifikáld a szempontokat (pl. költség, hatékonyság, felhasználóbarátság), és kérj konkrét összehasonlítást ezek alapján.

Hogyan lehet ChatGPT-vel lépésről lépésre útmutatást kérni egy folyamatra?

Lépésről lépésre útmutatást kérve pontosítsd, melyik folyamatról van szó, és milyen részletességgel szeretnéd a leírást. Kérhetsz részletes instrukciókat minden egyes lépéshez, ami segít a folyamat pontos megértésében és végrehajtásában.

Milyen módon tudom maximalizálni a ChatGPT adatvéde

A ChatGPT használatakor kerüld az érzékeny vagy személyes információ megadását. Ha olyan kérdésed van, amely bizalmas adatok megadását igényelné, próbálj meg általánosíteni, vagy használj hipotetikus szcenáriókat a kérdés megfogalmazásához. A ChatGPT nem tárolja a beszélgetéseket, így minden interakció izolált és nem kapcsolódik korábbi beszélgetésekhez.

Ezt a cikket elsőként is megkaphattad volna...

Iratkozz fel a hírlevelemre!
Török Balázs

Török Balázs

Digitális marketing tanácsadó

Török Balázsnak hívnak, azt szoktam mondani, hogy digitális marketinggel foglalkozom. Azt gondolom ugyanis, hogy az ügyfeleimnek jellemzően valamilyen marketing-sales problémájuk van és emiatt keresnek meg. Erre kínálok nekik megoldást, fejlesztem a digitális ökoszisztémájukat, megoldásaikat. Olvasd el az esettanulmányaimat, vagy nézz bele a tartalmaimba a YouTube-on, TikTok-on vagy írj nekem a LinkedIn oldalalamon! 

Szeszlér Vera

Szeszlér Vera

Tartalomdesigner

Tartalommarketinges, kommunikációs tanácsadó, design-fókuszú kontent stratéga, a content design alapítója. Jellemzően SaaS-cégekkel dolgozik, és meggyőződése, hogy az értékes tartalom a közönségünk, az üzleti céljaink és a közös inspiráció metszetében keletkezik.

Amikor épp nem gondolat-magokat ültet, szívesen kertészkedik, bringázik, és így tovább.

Olvass még tőle a content design blogon, vagy a Számlázz.hu felületein!

Nézd meg letölthető anyagaimat!

Tanulj és növekedj a tudásanyagaimmal!
Most nem találtam ilyet!
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján
Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján

Weboldal elemzés, SEOszempontok alapján

Videós segítséggel és rögtön használható akciótervvel kapsz kézhez egy SEO auditot, amivel így rögtön javíthatod a weboldalad SEO-ját!
Érdekel / Letöltöm
Consent Preferences